Author Topic: Автоматски светлосен прекинувач  (Read 5688 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #15 on: 08.07.2011, Friday, 07:54:12 »
Ова шо е втората шема со операцискиот на 12 V неможи да работи оти кај ке најдам реле на 9 V.
абе ти само обично реле од 12волти стави и терај.Немај гајле направи го со 12волтно реле. ;) ;D ;D
И стави слики да видиме што си направил,откако ќе го изработиш

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #16 on: 08.07.2011, Friday, 11:59:42 »
Ко така треба 12 V да е напојувањето.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #17 on: 08.07.2011, Friday, 12:12:20 »
12волти е напојувањето.Така треба

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #18 on: 19.07.2011, Tuesday, 16:36:43 »
Ја напрајв ова шема на протоборд, ама не работи. Ако ја има некој напраено нека дај нешто помош или упатства ?

П.С:  R8 треба да е фотодиода од тие белите или фототранзистор ( портокалева гла )


Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #19 on: 19.07.2011, Tuesday, 16:41:10 »
R8 е фото отпорник :), со промена на светлина си ја менува отпорноста, јас имав една испитана шема да ја најдам ќе ти ја дам :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #20 on: 19.07.2011, Tuesday, 16:49:43 »
Се извинувам, го имав забораено тримерот на маса да го врзам. Го врзав и проработе.
А степенот на светлина и темнина на фототпорнико зависи од тримерот оти не бара тотална темнина за да префрли релето ?


Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #21 on: 19.07.2011, Tuesday, 16:52:09 »
како што се намалува светлината така се зголемува отпорникот на фото отпорникот, а кога релето ке се активира зависи од поставеноста на тримерот...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #22 on: 19.07.2011, Tuesday, 16:58:44 »
Дали со овај димер ке можи да се пуштат да светат од тие неонките вртени ? И ако неможи ве молам за објаснување ?

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #23 on: 19.07.2011, Tuesday, 17:12:41 »
може, ова е како обичен прекинувач, и не е димер...само гледај кај ке го ставаш LDR-от (Light Depending Resistor) да не го фаќа светлината од неонката, дека цело време ке се пали и гаси неонката...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #24 on: 19.07.2011, Tuesday, 18:23:07 »
Бидејќи сум почетник ако можи да објасниш шо е то димер ?

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #25 on: 19.07.2011, Tuesday, 18:38:02 »
ако разбираш англиски еве ти убаво објаснето од википедиа

Code: [Select]
http://en.wikipedia.org/wiki/Dimmer
накратко со него се менува јачината на сијалицата, дали појако дали послабо да свети
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #26 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:27:19 »
Фала, ке го напраев ама неонка имам всоба.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #27 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:44:12 »
овој склоп што е можеш да го користиш за неонка, зашто тој функционира како нај обичен прекинувач, ама димер неможеш...оваа шема не е за димер :)
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #28 on: 19.07.2011, Tuesday, 21:51:42 »
Хаха, во ред, од преѓе те разбрав. А за димер имаше некој постирано со лед да свети зад прекидачот. Ке можи само лед диода да се врзи како индикатор во темница да биди без димер ?

Offline deniserps

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #29 on: 18.04.2012, Wednesday, 23:31:18 »
Сакам да ја направам шемата но на нејзе сакам да приклучам потросувач(сијалици) со мокност од околу 1 КW какво реле ке ми биде потребно и дали ке може сијалиците да ги поврзам на 220 V.ako може малку објаснување.позз