Author Topic: Автоматски светлосен прекинувач  (Read 5691 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #30 on: 18.04.2012, Wednesday, 23:41:31 »
Еве шема со тиристор директно на 220V
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline deniserps

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #31 on: 19.04.2012, Thursday, 00:11:20 »
Kakov фото отпорник би требало да се употреби во шемата

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #32 on: 19.04.2012, Thursday, 00:21:15 »
Обичен фото отпорник од 1-10К
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #33 on: 19.04.2012, Thursday, 13:08:03 »
батка ова шемата што ја постира тестирана е ?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #34 on: 19.04.2012, Thursday, 15:33:08 »
Да,само јас сум ја направил десетина пати.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #35 on: 30.04.2012, Monday, 23:43:03 »
батка ја направив шемата ама не проработе, му кладов BT152 транзистор.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #36 on: 01.05.2012, Tuesday, 09:14:25 »
Ако си му ставил транзистор,нема да проработи сигурно.Не ставајте премногу јаки тиристори со висок праг на окинување.Иначе шемата е од книгата * Мала школа електронике 5 дел* и се продава и во КИТ -форма во Србија.Провери имаш некаде грешка,Најдобро пробај со ТIC106 тиристор,
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #37 on: 01.05.2012, Tuesday, 21:52:58 »
Хаха... со тиристор мислев, иначе ке пробам со ТИК106 како шо велипш.

Споено мислење: 03.05.2012, Thursday, 16:36:30
Му менав ТИК106М ама пак не проработе.
« Last Edit: 03.05.2012, Thursday, 16:36:30 by najdo »

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #38 on: 15.05.2013, Wednesday, 22:39:43 »
Супер тема, можеби е стара темава, но искрено вакви работи барав, и искрено со вакви работи и ке почнам!

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #39 on: 16.05.2013, Thursday, 00:36:10 »
samo ne pocnuvaj so uredi sto rabotat direktno na 230v da ne napravis belja....p.s. od mob sum
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #40 on: 16.05.2013, Thursday, 10:36:04 »
samo ne pocnuvaj so uredi sto rabotat direktno na 230v da ne napravis belja....p.s. od mob sum

Не би согледал никаква опасност од некоја беља, имаш шема според шема се правиш, ако е грешна шемата можеш да направиш тогаш беља

Offline stiffy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 473
 • Gender: Male
 • ак сакам.
Одг: Автоматски светлосен прекинувач
« Reply #41 on: 16.05.2013, Thursday, 12:30:57 »
уба работа, колку поедноставен, толку подобар склоп...јас имав напраено сличен склоп едноставен, со реле ама и како сензор може да се стави се...ptc, ntc фото отпорник, детектор на ниво, но овде за оваа употреба подобро е изгледа ова затоа што нема потреба од посебно напојување, а и крепи поголем потрошувач :D