Author Topic: Стабилизиран исправувач со напонска и струјна регулација 0-30В 0-5А  (Read 34955 times)

Offline cika

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 288
 • Gender: Male
 • Математика : Ако оди лесно... грешно е ...
овај .BAk фајлот е за во Sprint Layout...можи да се отвори на след начин.

го селектирате (.bak) фајлот и го носите на иконата за уклучвање на програмата sprint layout и толку


Шемата функционира и е направена од Менде Давитковски, тој ми ја даде..

Мене Проф.Галовски ми ја препорача да ја напрам.

И плус оние трите транзистори можат да бидат 2N3055...џабе пари да не фрлате за тие другите...

ама нема да дава да речиме 5 А ке дава помалце...барем јас така мислам.
« Last Edit: 14.04.2011, Thursday, 23:00:59 by cika »
Let's make things better.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Овој исправувач е дизајниран од др.Боро и имам читано само позитивни критики за него, плочка во PDF формат и распоред може да се најде ваму
Code: [Select]
http://bas.elitesecurity.org/indexV.htmlИначе ако убаво ја загледате шемата ќе приметите дека плусот и минусот се обратно врзани во однос на повеќето исправувачи ;) :)

EDIT:
На плочката што е дадена на сајтот од др.Боро фали водот од колекторот на BC639 до колекторите на другите транзистори, кој ќе ја прави нека пази на ова!

EDIT 2:
Поправена е плочката на сајтот од др.Боро, може да се користи како што е дадена таму.
 
« Last Edit: 18.09.2012, Tuesday, 22:10:10 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
за тоа што имаш пишано дека може да се користат 2N3055 транзистори нема да може, дека тие се НПН, а за шемата треба ПНП транзистори... и стварно како контролираат напон и такви работи само со негативниот пол се чудам.. и кај татко ми во телеком плусот им е на шасијата, а минусот натаму-наваму го шетаат...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline cika

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 288
 • Gender: Male
 • Математика : Ако оди лесно... грешно е ...
ај види убо кој се ПНП а кој НПН .   ;)

« Last Edit: 15.04.2011, Friday, 09:22:25 by cika »
Let's make things better.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
оф лелеее грешка...не сум ги загледал убаво  :-\
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline cika

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 288
 • Gender: Male
 • Математика : Ако оди лесно... грешно е ...
абе нема проблем сите грешат...хах...и јас не мом да ги запамтам и само datasheet gledam  ;)
Let's make things better.

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
дали ке можи на овој исправувач да се стави трафо со напон поголем од 30в ??

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
дали ке можи на овој исправувач да се стави трафо со напон поголем од 30в ??
Ама за колку волти поголем?
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
дали ке можи на овој исправувач да се стави трафо со напон поголем од 30в ??

Треба да се види кој е максимален работен напон на Q1, Q2 и Q3, мислам дека само тие би направиле проблем ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
дали ке можи на овој исправувач да се стави трафо со напон поголем од 30в ??
Ама за колку волти поголем?
40 - 50в

stefanjanevski

 • Guest
Јас имам трафо од 28В на 9 ампери, па ако може мислење дали ке биде ОК?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас имам трафо од 28В на 9 ампери, па ако може мислење дали ке биде ОК?

Па не би требало да му прави проблеми на напојувањето ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
Јас имам трафо од 28В на 9 ампери, па ако може мислење дали ке биде ОК?

Па не би требало да му прави проблеми на напојувањето ;).
нема да има проблем со тоа трафо  :)

stefanjanevski

 • Guest
Дали можам да ставам, наместо 4700uF на 63V, јас да ставам 4700uF на 50V?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Можеш, ама сепак потруди се да најдеш од 63V.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio