Author Topic: Стабилизиран исправувач со напонска и струјна регулација 0-30В 0-5А  (Read 34939 times)

Offline ShAdOw

 • Глобален Модератор
 • Експерт
 • *****
 • Posts: 882
 • Gender: Male
 • shadow@elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Дали можам да ставам, наместо 4700uF на 63V, јас да ставам 4700uF на 50V?

Па според напонот на регулираното напојување може слободно да ставиш кондензатор од 4700uF 50V на местото на кондензаторот од 4700uF 63V ;).
Јас со моето знаење несебично помагам на другите на кои им е потребна помош. Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав помогни! Нема ништо лошо да ти се случи ако споделиш знаење со некој друг.

stefanjanevski

 • Guest
може некој да стави монтажна шема или да слика готово направено, само нека бидат неколку слики и од неколку агли.

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
може некој да стави монтажна шема или да слика готово направено, само нека бидат неколку слики и од неколку агли.
еве ти неколку слики од исправувачот
« Last Edit: 07.05.2011, Saturday, 23:39:04 by LordZi »

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
може некој да стави монтажна шема или да слика готово направено, само нека бидат неколку слики и од неколку агли.
еве ти неколку слики од исправувачот
Па една слика е ;D.И колку те фатија деловите?
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
може некој да стави монтажна шема или да слика готово направено, само нека бидат неколку слики и од неколку агли.
еве ти неколку слики од исправувачот
Па една слика е ;D.И колку те фатија деловите?
абе една по една ги ставам  незнам како да ги ставам сите слики   ина4е деловите ме фатиј околу 650 ден :)

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Eве слики од напојувањето на Менде ;D
« Last Edit: 24.06.2011, Friday, 17:54:27 by LordZi »
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
Eве слики од напојувањето на Менде ;D
фала колега за сликите,  тоа ти е кога не се спие по 2 дена  ;)

stefanjanevski

 • Guest
Кога го пуштив првиот пат напојувањето во струја, ми појавуваше 30В. Наредниот ден кога го пуштив повеке од 20В неможеше да крене, ако знае некој нека пише решение.

Offline cika

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 288
 • Gender: Male
 • Математика : Ако оди лесно... грешно е ...
види ги тие тримерите свртиги...оти тие ти ограничват напон струја.... ;)
Let's make things better.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
дали може наместо 3хТИП35Ц да се стават 2?Дали треба да се намали/зголеми отпорноста на секој отпорник сериски врзан со емитерот од ТИП35Ц ако се користат 2 такви транзистори?

Offline cika

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 288
 • Gender: Male
 • Математика : Ако оди лесно... грешно е ...
дали може наместо 3хТИП35Ц да се стават 2?Дали треба да се намали/зголеми отпорноста на секој отпорник сериски врзан со емитерот од ТИП35Ц ако се користат 2 такви транзистори?


за 40 денари... не ти се исплаќа да ја менваш шемата...и прашање е дали можи така ( шо јас мислам дека не можи)

Плус мојш да клај   2N3055... поз
Let's make things better.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
можеш да ставиш и еден 2N3055, ама ептен ке грее...стави му 2 2n3055 со отпорници од 0,22оми 5W и ке тера...3 транзистори се ставени за да не греат многу...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
а да ставам 2 од 2Н3055 со сериски отпорник од 0,1ом од 5вати на секој емитер од тие 2Н3055?

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Денес ја завршив мојата верзија од ова напојување, ставив трафо 220/16V од стар UPS, со него регулацијата е од 0-20V и 0,1-12А. Транзисторите се 3х2N3772 на соодветен ладилник, кој може да се види овде (го спремав за едно друго напојување ама во последен момент се премислив ::))
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=5552.0
Отпорникот 0,2 оми е сменет со 0,05оми (паралелно два од по 0,1ом/10W), електролитите се 2х10000uF/30V, грецот е 35А. Максималната струја (при краток спој на излезот) ја ограничив на 12А, иако со тримерот од 10к може да се подеси на многу повеќе (кај мене излегуваше од мерното подрачје на инструментот од 20А), вака низ секој транзистор во најлош случај течат по 4А, што со добро ладење гарантира сигурност при користењето.
Една напомена  - тие што ќе ја користат плочката дадена на сајтот на др.Боро да внимаваат, бидејќи фали еден вод, од колекторот на BC639 до колекторите на другите транзистори (иначе јас не ја правев на ППК туку на универзална плочка ;) :)). *ЕДИТ - ова е поправено, плочката на сајтот е исправна*
Еве неколку слики од напојувањето:

Поглед во внатрешностаЕлектролитите


Плочките од напојувањето, волтметарот и амперметарот


Комплетно склопен, од напред


од позади


и од страна


Струјната регулција 0,1-12АОдлична стабилност на излезниот напон, при 12V и 4A напонот паѓа само 0,1V

« Last Edit: 18.04.2013, Thursday, 14:46:42 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio