Author Topic: Проблем кај дигитален фотоапарат HP945, после нагло празнење на блицот.  (Read 1128 times)

Offline banjifiko

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
Малку е покомплексен проблемот, за да биде во една речениц а сепак насловот да го опфати :(
Имено имам дигитален апарат HP 945, кој има блиц на извлекување, при што жиците што одат до блицот се прецвикале од отварање и при последното празнење на блицот, се случи краток спој на кондензаторот што го полни. Проследено со големо пукање. Го товорив апаратот и ги преспоив жиците, но сега не работи блицот. Дисплејот покажува дека софтверски е се ок, "charging flash" и потоа ништо. Му направив дијагностика, и таа покажа дека софтверски се е ок. Повторно го расклопив и со голема мака дојдов до кондензаторот

И како што се гледа навидум, се е ок. Прашањето е како да ја проверам тубата од блицот дали е добра. Или некој друг процес за тестирање.

 
« Last Edit: 19.04.2011, Tuesday, 12:45:19 by GigaWatt »

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
За тубата да ја провериш ти треба релативно висок напон,минимум 3-4KV...Јас овие цефки ги испитував на таква Plasma ball,отвори ја внатре и пипни ја тубата на анодата од трафото,и ако се појават во нејзе бели искри значи работи :)
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Најверојатно се „заварил“ кондензаторот од внатре, пробиена е изолацијата, поради пребрзо празнење. Пробај стави го на унимер на подрчје на диода (beep-ер) и види што ќе ти јави. Ако јави краток спој секунда (или две, три), а потоа отворено коло, значи кондензаторот е ОК, ако јавува краток спој цело време, значи кондензаторот е пробиен :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline banjifiko

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
Не постои ли можност од повторно празнење кога ќе го испитувам, бидејќи апаратот на дисплејот ми покажува "charging flash" па претпоставувам дека го полни.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Може да покажува дека полни,ама капацитетот да биде мал и не може цевката да ја *окине*.Најди најдобро друг кондензатор и пробај со него!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Пробај со некој кондензатор од CFL сијалица, би требало да има ист работена напон, само помала капацитивност, ако е наполнет кондензаторот, може и да не засвети блицот (поради помалата капацитивност на кондензаторот), но сигурно при краткоспојување на изводите на кондензаторот со шрафцигер или некој друг метален објект, ќе фрли искра ако системот за полнење работи правилно ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Колкава вредност и димензии има кондензаторот??
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline banjifiko

 • Нов член
 • *
 • Posts: 13
За жал не ја пишува вредноста на кондензаторот, претпоставуам дека е некаде околу 100-150 μF, 300 V... Добив совет да го мерам со аналоген унимер никако со дигитален.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Смени го кондензаторот и пробај така,
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.