Author Topic: hands clap switch on/off  (Read 2493 times)

Offline avram

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
hands clap switch on/off
« on: 28.04.2011, Thursday, 05:18:12 »
нов сум во овие работи... :-[ најдов шема на нет. сакам да го поврзам в соба на прекинувачот за светилката... значи целта е со шлукање на рацете да се приклучи светилката. дали е исправна шемата, и дали ќе работи на 220V? ако не, што треба да направам ? фала  ;D
« Last Edit: 28.04.2011, Thursday, 05:25:09 by avram »

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #1 on: 28.04.2011, Thursday, 07:41:08 »
Мое мислење за шемава - првиот дел околу Q1 е микрофонски засилувач, понатаму со 555 се одредува на кој звук ќе реагира, а делот со Q2 и Q3 е некој вид на флип флоп да ја памти состојбата - кога ќе уклучи да држи уклучено се до наредното плескање. Вредноста на R6 ја нема во шемата, претпоставувам зависи од релето што ќе го употребиш - треба да биде иста со отпорноста на неговата намотка. Инаку, склопот ќе ти работи на 220 V, треба само да употребиш реле за на 220, и секако да му направиш напојување (ако не сакаш да го напојуваш со батерии како што е на шемата :))

Тоа е од мене, а мислам дека batka е најкомпетентен да каже за шемава   ;D ;D
Life is too short to remove USB safely ..

Offline danix01

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #2 on: 28.04.2011, Thursday, 13:52:52 »
а тоа 7555 интегрално дали е исто со ne555?

Споено мислење: 28.04.2011, Thursday, 13:54:08
имаат исти pinout  ???
rules are made to be broken

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #3 on: 28.04.2011, Thursday, 13:55:52 »
а тоа 7555 интегрално дали е исто со ne555?

Споено мислење: 28.04.2011, Thursday, 13:54:08
имаат исти pinout  ???
Да,истото е...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline nikola_bb

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 380
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #4 on: 28.04.2011, Thursday, 16:49:42 »
Одамна меркам една ваква шема за во гаража. Само дилемата ми е дали во гаража од ехото може да не работи. Зборам за поголеми подземни гаражи и кога ке се симнам да плеснам и да се пушти сијалица пред мојата гаража

Offline avram

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #5 on: 28.04.2011, Thursday, 18:36:51 »
Мое мислење за шемава - првиот дел околу Q1 е микрофонски засилувач, понатаму со 555 се одредува на кој звук ќе реагира, а делот со Q2 и Q3 е некој вид на флип флоп да ја памти состојбата - кога ќе уклучи да држи уклучено се до наредното плескање. Вредноста на R6 ја нема во шемата, претпоставувам зависи од релето што ќе го употребиш - треба да биде иста со отпорноста на неговата намотка. Инаку, склопот ќе ти работи на 220 V, треба само да употребиш реле за на 220, и секако да му направиш напојување (ако не сакаш да го напојуваш со батерии како што е на шемата :))

Тоа е од мене, а мислам дека batka е најкомпетентен да каже за шемава   ;D ;D
ами нека каже ке биде од корист  :P btw. гледав вакви шеми што реагираат на едно плескање или на 2 плескања како се постигнува тоа ?

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #6 on: 29.04.2011, Friday, 12:52:34 »
Има уште еден флип флоп во “серија“  и веројатно има некаква задршка (каснење) меѓу нив, на пример ако плеснеш со рацете два пати во рок од две секунди да го уклучи релето.

Некои покомплицирани шеми имаат и примерок на звук од плескање (или звук од било што  на пр. примерок од глас на одреден човек) во меморија и звукот од микрофонот го споредуваат со тој звук во меморија, ако се приближно исти се вклучува релето.
« Last Edit: 29.04.2011, Friday, 16:54:53 by ivica.s »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #7 on: 29.04.2011, Friday, 16:03:49 »
Ова шема со транз+555  + транзисторски флип-флоп е едноставна до таа мера што проблем може само флип флопот да прави. Излезните транзистори се врзани како мултивибратор(симетрично) и еден импулс од 555 отвара,другиот го затвара релето.НЕ555 е врзано како едноставен тајмер со кратка задршка ,за да не дојде до самоокинување со кратки звучни импулси.Значи,треба подолг звучен сигнал за да се активира склопот со 555 и да проработи флип флопот! Поедноставно е за почетници да работат само со флип флоп од ИК!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline avram

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #8 on: 29.04.2011, Friday, 21:57:10 »
а.... отпорникот R6 не пиши колку оми е Марко рече дека колку што е отпорноста на намотката на релето толку треба да биде и отпорноста на R6 но не беше сигурен  :-\  ако има некој мислење ве молам нека сподели  :) btw. најдов друга шема изгледа како понова и подобра што мислите вие?  :)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #9 on: 29.04.2011, Friday, 22:03:58 »
За да биде симетрична шемата ,оди со иста вредност - мери ја намотката на релето и стави толку на другата страна! Само подобро за почеток најди некоја шема со флип флоп од ИК!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #10 on: 29.04.2011, Friday, 22:05:39 »
Направи ја таа шемата со TL071 и 4027,таа испитана e,и е со флип флоп ;D
« Last Edit: 29.04.2011, Friday, 22:08:59 by Malecko »
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline avram

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #11 on: 29.04.2011, Friday, 22:30:14 »
Направи ја таа шемата со TL071 и 4027,таа испитана e,и е со флип флоп ;D
На втората мислиш?? нема ништо со такви вредности оти...  ???  :)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #12 on: 29.04.2011, Friday, 22:34:58 »
НА ова шема мисли,ама таа е од друг пост ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline avram

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #13 on: 29.04.2011, Friday, 23:40:46 »
НА ова шема мисли,ама таа е од друг пост ;D
значи оваа е иста со шлукање работи се исто така ?

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #14 on: 29.04.2011, Friday, 23:46:01 »
НА ова шема мисли,ама таа е од друг пост ;D
значи оваа е иста со шлукање работи се исто така ?
Да да!Побарај ја темата,таму имаш се нашкрабано ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker