Author Topic: hands clap switch on/off  (Read 2494 times)

Offline ki4o01

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 213
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #15 on: 16.02.2012, Thursday, 14:05:21 »
НА ова шема мисли,ама таа е од друг пост ;D
Оваа шема работи ли на 220в !?  ???

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #16 on: 16.02.2012, Thursday, 14:20:17 »
Со работните контакти од релето можеш да вклучуваш потрошуваш на 220V, ако ти е тоа прашањето. А иначе самиот склоп се напојува со 3V и за него треба да направиш едноставно напојување со некое малечко трафо и исправувач/стабилизатор за 3V .
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #17 on: 16.02.2012, Thursday, 14:42:33 »
Има шеми кои работат и на 220V. Моментално не ми се достапни шемите ( работам од дукан),ама после ручек ке ставам една шема за директно врзување на 220 В.Само ,вимателно ако немате искуство со висок напон! Тој директно може да се најде на масата на уредот и тоа е голем ризик!!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

ggoce

 • Guest
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #18 on: 16.02.2012, Thursday, 15:22:40 »
Еве една директно што се приклучува на 220V.

Code: [Select]
http://electroschematics.com/2903/sound-controlled-lights/
Quote from: Администрација
6.1. Сите екстерни линкови кои ги post-ирате во вашите коментари треба да бидат кодирани!
« Last Edit: 16.02.2012, Thursday, 15:30:44 by ShAdOw »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #19 on: 16.02.2012, Thursday, 23:27:49 »
Ова ти е лајт шоу кое работи на звук,hands clap switch  е прекинувач со кој исклучуваш или уклучуваш некој уред!
Еве една интересна и едноставна шема каде со еден удар вклучуваш,со следниот плесок исклучуваш уред.На контактите на телето ,зависно од јачината на струјата и напонот кој го издржуваат може да се врзе коло на 220 V во кое ке поврзеш сијалица,ноќна ламба,некој уред итн. Овде 4017 е употребен како флип флоп.
« Last Edit: 17.02.2012, Friday, 00:19:06 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline ZareBt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 441
 • Gender: Male
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #20 on: 17.02.2012, Friday, 01:00:54 »
Грдо во овие склопки некако ми делува то шо, на пример ако пуштам гласна музика, тогаш шо ќе прај ова  :o :o :o ЌЕ ЗБЕСНИ  ;D
Зато подобар проект ми е некако онај на Борче, со далечинското  ;)
Најдобра струка--> ЕЛЕКТРО!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: hands clap switch on/off
« Reply #21 on: 17.02.2012, Friday, 01:36:07 »
Ако го подесиш нема  да реагира на друг звук освен на плесок на дланките
« Last Edit: 17.02.2012, Friday, 02:47:55 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.