Author Topic: Туторијал за мотање и пресметки за трансформатори  (Read 5789 times)

Offline ace-bitola

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 58
Еве еден корисен туторијал кој конечно го завршиф гледав имаше колеги кој бараја и некој кој не знаеја како се пресметуваат па се надевам дека сега ќе им биде појасно.
Доколку има нешто нејасно слободно прашајте или доколку некој има идеа да се доусоврши овај туторијал нека кажи.
« Last Edit: 03.05.2011, Tuesday, 22:11:10 by ace-bitola »

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
браво школски,  го разгледав  супер ти е  ;)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Баш го читнав, интересен туториал, добро е што е со примери ;). Имам некои прашања за едно трафо со C јадро, сакам да го премотувам, па можеби ќе се консултирам, само што не сега, тоа понатаму ;).

Имам еден или два чисто добронамерни совети, малку увод не е лошо да се има (што е трансформатор, функција, примерна ;)). Не мора да го корегираш овој (освен ако не сакаш, се разбира :D), тоа за понатаму, за некој друг туториaл ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline MartinSk

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 647
 • Gender: Male
супер туторијал баш ми требаше нешто вакво за да пресметам колку W е едно трафо, баш ми послужи :)

Offline ace-bitola

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 58
Имам еден или два чисто добронамерни совети, малку увод не е лошо да се има (што е трансформатор, функција, примерна ;)). Не мора да го корегираш овој (освен ако не сакаш, се разбира :D), тоа за понатаму, за некој друг туториaл ;).

Ќе го имам ова на ум за друг пат ;)

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Одлично, само во одговорот на Најчесто поставувани прашања:
1.Дали можи да се намотат две жици на секундар и да се врзат паралелно оти немам подебела жица?
треба да се каже дека двете жици најдобро е да се мотаат бифиларно,една до друга паралелно.

Offline ace-bitola

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 58
Одлично, само во одговорот на Најчесто поставувани прашања:
1.Дали можи да се намотат две жици на секундар и да се врзат паралелно оти немам подебела жица?
треба да се каже дека двете жици најдобро е да се мотаат бифиларно,една до друга паралелно.

Да така е најдобро бидеќи тогаш неможи да се згреши на пример да се намота некоја намотка помалку,  но е потешко да се мотаат така ;)

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Да така е најдобро бидеќи тогаш неможи да се згреши на пример да се намота некоја намотка помалку,  но е потешко да се мотаат така ;)

Без мака нема наука.  :)

Online Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Денеска извадив едно трафо исправно е целото, ама не му пишува моќност, јас според тие документите успеав нешто да пресметам, добив моќност околу 50-тина вати. Ако некој член може да пресмета и да ми потврди дали точно сум пресметал. Еве една слика со обележани димензии, само кајшто е обележано b, се мисли на 2,5 цм на дебелината на јадрото, значи внатре под целиот бакар, јадрото е дебело 2,5 цм.

« Last Edit: 01.11.2013, Friday, 01:38:38 by GigaWatt »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Не е баш 50W.Мислам дека погрешно си мерел.Треба да го мериш внатрешниот метален дел на јадрото и тој би бил помал од овие дадени димензии.Мери повторно.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Online Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Па види во моето прашање дека имам пишано дека сум ги мерел димензиите на металното јадро, а не на пластиките од надвор. Значи го мерев металот внатре со е како EI.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Види во pdf документот на слика 9 и 10 што треба да мериш.
Жан

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Па тоа ти викам- погрешно си мерел и треба повторно да мериш за да одредиш колку VA е трафото.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Online Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Како треба да го мерам?

Offline 007

 • Нов член
 • *
 • Posts: 36
 Se izvinuvam za poddrskata.
moknosta na trafoto e P=S*S, kade S e presekot na jadroto sto pominuva niz namotkite. spored slikata ova trafo bi trebalo da e okolu 4-8W.