Author Topic: Туторијал за мотање и пресметки за трансформатори  (Read 5782 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Како треба да го мерам?
Ти кажа колегава - на почеток на темава има .пдф документ во кој е даден начинот како се мери и пресметува трафо.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Јас ги измерив вредности и ти зема мене ме убедуваш дека не сум измерил точно. Значи пази што правиш, мене ме правиш будала и ми викаш не ти не гледаш како мериш измери другше. Ти кажав двапати дека измерив како што треба, ти пак ми викаш дека не сум измерил.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Не си измерил добро.
Жан

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Јас ги измерив вредности и ти зема мене ме убедуваш дека не сум измерил точно. Значи пази што правиш, мене ме правиш будала и ми викаш не ти не гледаш како мериш измери другше. Ти кажав двапати дека измерив како што треба, ти пак ми викаш дека не сум измерил.

Јас не знам што толку се возбуди!? Кој те направи будала? Јас лично,а и други читам,истото ти го пишаа - не си мерел точно! Што е спорно тука? Прочитај го туторијалот на почеток на темата и ке видиш каде си згрешил.Според димезиите 007 е во право за јачината на трафото.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Clear Sky

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 137
 • Gender: Male
 • Се шо се прај е убоо!!!

еве ти тро сликовито ;D

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Жан

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Пресметав според последната слика, испаѓа дека е 36 вати, а не 4 вати.
« Last Edit: 01.11.2013, Friday, 01:31:54 by GigaWatt »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Пак ке речам дека си погрешил,Ако е  2 см спрема твојата слика ширината на целото тело на трафото тогаш јадрото треба да има а= 1 см ( отприлика) .Сега измери колку е дебело јадрото (б= отприлика 1-2 см) Значи пресекот би бил максимално 1,5 х 2 = 3 см квадратни . Тоа е далеку од твоите 36 VA.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
ама батка ти мене од прееска те гледам дека погрешно ме разбираш, два сантиметри што има обележано на сликата не е мерено на тоа црното, на целиот бакар, туку тоа е мерено на јадрото, под бакарот. Треба црвената линија да ја скратам и да стои само кај јадрото, ради тоа дојде до забуна.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Долната линија, каде што пишува а=2,5цм е во погрешна насока.
Жан

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Да таа е во погрешна линија треба дијагонално да оди на телото, така е 3 цм.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Па затоа ти реков да измериш повторно Еве отприлика овие димензии мери ги.

« Last Edit: 01.11.2013, Friday, 01:35:43 by GigaWatt »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MetallicA

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 716
 • Gender: Male
според мојата весела математика тоа би било вака 2х2.5=5цм квадратни P=S*S, P=5*5, P=25w.  ;D
инаку како што јас го разбрав, тој сакаше да каже дека дадените димензии се вистинските димензии на јадрото само лошо се одбележани на сликата.
Metal, and nothing else matters......

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Не би рекол дека е толку.Трафото е скоро колку батерија од 9V.Да не се натегаме нека мери точно и еве една табела,па самиот нека прочита колку е точно трафото.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Деновиве ке го растурам целото и ке измерам колкаво му е јадрото внатре.