Author Topic: Туторијал за мотање и пресметки за трансформатори  (Read 5586 times)

Offline Zan

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 785
Не мораш да го растураш, може и вака да се измери.
Види ја сликата од batka, пред неколку пораки.
Жан

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Не го растурај,само мери го од крај до крај по должина ( тоа ти е 6а-а јадрото 2а) и дебелина на пакетот како ти нацртав!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Hahahaha

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 691
Според сликата од батка, каде што има обележано на мојата слика, еве ги димензиите A=3cm и B=2cm.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Според измерените вредности, за трафо направено од EI лимови, моќноста треба да биде 36VA. Но, бидејќи димензиите најверојатно си ги мерел заедно со околопот за монтажа на трафото (она металното делче на кое има дупки за шрафови), намали ја моќноста за... од прилика 6, 7, 8VA... на крајот, не верувам дека има моќност поголема од 30VA.

За да правилно ја пресметаш моќноста, треба да ја мериш димензијата обележана со A на сликата од batka, но не заедно со тоа парченце метал за монтажа на трафото. Најдобро е ако ја измериш таа димензија од долната страна на трафото (онаа на која трафото лежи на сликата). Така најпрецизно ќе ја измериш таа димензија.

И не ми е јасно како по читањето на туториалот од ace-bitola, си ги мерел оние димензии кои ги имаш дадено на сликата од post-от во кој првчно го имаш поставено прашањето ???.

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=5213.msg97862#msg97862
Од сликите во туториалот, очигледно е кои димензии треба да се мерат. Можеби те збунило тоа што се дадени димензиите кои треба да се мерат преку касетката, а не преку металните лимови на EI јадрото. Она што треба да се измери е она што ти го имаат пишано batka и Zan, не она што ти си го мерел.
« Last Edit: 01.11.2013, Friday, 04:20:00 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 691
Пак да не мерам погрешно, иако цело време го мерев вака, ама на некого му беше до мајтап, а не да помогне.


« Last Edit: 01.11.2013, Friday, 16:22:55 by GigaWatt »

Offline Zan

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 785
Да, така треба. На оваа слика убаво се гледа.
Жан

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Пак да не мерам погрешно, иако цело време го мерев вака, ама на некого му беше до мајтап, а не да помогне.

Е како цело време ::). Еве на првата слика што имаш измерено.



А еве сега што имаш измерено.



Тоа што си го измерил сега е ОК. Тоа се вредностите кои ти требаат ;). 2*3 = 6cm2, a 62=36. Значи моќноста на трафото е 36VA ;).

ПС: Двата трансформатори на сликите се различни, така?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Hahahaha

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 691
Не не истото трафо е, само јас го растурив сакам да го премотам, ми треба да е 40 вати, сега незнам дали ке успеам само, зашто јадрото е само за 36 вати?

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Колку и да моташ, поголема моќност од 36VA нема да добиеш ;D. Тоа е максималната моќност која може да ја даде трансформаторот ;). Тоа е ограничување на јадрото, а не на начинот на мотање и излезните напони и струи ;). Можеби на peak да може даде и 40VA, но ова е само при peak-ови, не и континуирано ;).

Ако ти одговараат излезните напони, нема потреба да го премотуваш ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Пак да не мерам погрешно, иако цело време го мерев вака, ама на некого му беше до мајтап, а не да помогне.

Слушај Хахахахаха ,прво не сум помислил да те зезам или не знам што да ти правам! Не знам од каде тој дојам го доби.Цело време пласираше ,да не речам дезинформации и сега некој те зезал.Па не е зезање кога на некој му велам - грешиш!! Тоа на мајтап не го велам!! Погледај си ги постовите и прочитај убаво,па ке видиш кој кого( не само мене!) зезаше.И очигледно немаш многу знаење за трансформатори бидејки од 30 не се преправа трафо да дава 40 VA! Ако некој го направи тоа ке добие незнам - Нобелова награда.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Hahahaha

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 691
Не е од 30 вати, што и баби ми да ја прашам ќе знае дека неможе да го направи тоа, туку е од 36 вати. Второ, точни беа информациите горе, не беа убаво нацртани, јас се извинувам, ама од сега и на вас како и на децата кај мајка ми во градинка ке почнам да ви цртам се убаво и со боички да обележам, во случај некој да не се збуни. И ако ти е толку интересно моето има на форумов можеше уште малку да го продлжиш
« Last Edit: 02.11.2013, Saturday, 00:44:32 by LordZi »

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Грешка во куцањето,од градинка уште ми е,стално по некоја буква вишок излегува.Извињавај! ::)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MetallicA

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 716
  • Gender: Male
еве и јас да прашам, имам едно трафо димензиите на јадрото се 5.5х6 отприлика мерени, колку би била мокноста на трафото, овака од око ми изгледа околу 500-600вати... ;D
Metal, and nothing else matters......

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Прочитај го туториалот на ace-bitola, навистина е се убаво објаснето ;). Пресметката е буквално 5 секунди ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online bicikle

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2866
  • Gender: Male
Ајде да  направам "back from death" на темава, мислам најдобро е овде да поставам прашање бидејќи прашањето е во контекст на темава т.е. туторијалот.
1. Најверојатно сте стретнале трафа со слична плоштина(axb) но драстично се разликуваат во висината на јадрото, или да речиме должината на кругот кај торусите. Која е улогата на оваа димензија?
2. Фрекфенцијата е многу влијателен фактор при пресметка на моќност на трансформатор, но каде е вклучена во пресметкие P=axbxA...???