Author Topic: Зошто фискалната не работи??  (Read 2168 times)

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Зошто фискалната не работи??
« on: 01.07.2011, Friday, 12:01:05 »
Едно другарче ме замоли да дознаам што е дефектот на фискалната, цело време му пишува полна меморија, марката на фискалната е Synergy SY50..зошто не работи и како може да се поправи..??позз...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #1 on: 01.07.2011, Friday, 15:00:49 »
Едно другарче ме замоли да дознаам што е дефектот на фискалната, цело време му пишува полна меморија, марката на фискалната е Synergy SY50..зошто не работи и како може да се поправи..??позз...

Опција 1: Ќе ја отвориш и ќе видиш во неа кои чипови (контролери) ги има, потоа ќе побараш на net datasheet-отви за нив и ќе вдидиш дали контролерите имаат reset пин. Ако имаат, ќе видиш на кое ниво е активен reset пинот (дали на ниско или на високо, на 0V или на 5V најчесто, некогаш може и 3.3V да биде високо, зависи од контролер до контролер и произвдител). Одкако ќе го ресетираш, ќе провериш дали го јавува истиот проблем, ако не го јавува, се е ОК ;).

Опција 2: Ќе провериш во service manual-от (ако има таков за касата) дали има reset опција на касата, односно, дали треба да се преспојат некои два пина на плочата за да може касата да се ресетира. Ако постојат такви пинови, ќе оги преспоиш и ќе провериш дали ти го јавува истиот проблем (преспојувањето и во првиот и во вториот случај се врши кога е пуштена касата во работа, поради тоа пази да не доведеш некој сигнал со високо напонско ниво на некој пин од контролерите кој е наменет за ниски напонски ниво бидејќи можно е да го изгориш контролерот).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #2 on: 01.07.2011, Friday, 15:23:27 »
А зошто го пишува тоа полна меморија, тоа значи дека навистина меморијата е полна??

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #3 on: 01.07.2011, Friday, 16:10:41 »
тоа значи дека навистина меморијата е полна??
што не провери?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #4 on: 01.07.2011, Friday, 21:17:39 »
Како да проверам??

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #5 on: 01.07.2011, Friday, 21:32:23 »
Батали тоа со меморијата, најверојатно е само bug, кога ќе се ресетира EPROM-от на фискалната каса, би требало се да биде во ред, затоа ти реков дека треба да бараш datasheet од контролерите во касата.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #6 on: 01.07.2011, Friday, 23:22:42 »
Апаратот не смеам да го отворам пошто е пломбиран...чаре??

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #7 on: 02.07.2011, Saturday, 04:00:42 »
снајди се за пломбата...

Online Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #8 on: 02.07.2011, Saturday, 12:46:09 »
си има овластени серивисери за фискални кој смеат да ги отвараат ќе си го однесите и ќе го поправат, ќе ги викните од ујп или кој се задолжени и ќе ви стават нови пломби
или ќе најдете начин преку компјутер да ја ресетирате
2. исечете околу пломба, пломбата нема да ја сечите и ќе ја отворите касата после само залепете
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #9 on: 02.07.2011, Saturday, 14:27:46 »
Тој начин преку компјутер да се ресетира веќе е нешто друго, тоа ме заинтересира, дали некој знае за такво нешто??

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #10 on: 02.07.2011, Saturday, 15:33:47 »
Тој начин преку компјутер да се ресетира веќе е нешто друго, тоа ме заинтересира, дали некој знае за такво нешто??

Ако не знаеме што има внатре, потешко дека ќе најдеме начин :S.

Побарај на Google, според модел и производител на касата, можеби имаат направено некое програмче за ресетирање.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Syrus

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 480
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #11 on: 02.07.2011, Saturday, 21:01:53 »
Ништо од тоа...не најдов ништо по нетот, на сервис бараат 6000 денари а 10000 е нова  :D :P

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #12 on: 03.07.2011, Sunday, 07:42:11 »
Ништо од тоа...не најдов ништо по нетот, на сервис бараат 6000 денари а 10000 е нова  :D :P

Подобро нова да си купи...

Значи навистина не се исплати да си приватник во Македонија :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2891
 • Gender: Male
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #13 on: 03.07.2011, Sunday, 08:15:19 »
па нз колку е изплатливо да ја поправаш.. купувајќи нова ќе имаш година гаранција(би требало), а на расипанава ќе се вежбаш да ја попрајш... и како може поправка да е фиксно 6к? хммм кој знае што прават...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10857
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Зошто фискалната не работи??
« Reply #14 on: 03.07.2011, Sunday, 21:13:02 »
па нз колку е изплатливо да ја поправаш.. купувајќи нова ќе имаш година гаранција(би требало), а на расипанава ќе се вежбаш да ја попрајш... и како може поправка да е фиксно 6к? хммм кој знае што прават...

Ресетираат EEPROM, инсталираат нов firmware, на такви работи можеш да ставиш фиксна цена, особено ако работиш само со определени каси и модели ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."