Author Topic: Прекинувач на приближување  (Read 1523 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Прекинувач на приближување
« on: 19.07.2011, Tuesday, 22:35:13 »
Ова е едноставна ,ама ефектна шема.Критичен елемент е плочата и двата променливи ( тример) кондензатори од кои зависи ефективната далечина на приближување  до плочата по што се активира релејот.Со ова димензија и вредностите, автоматот ке реагира на околу 10-5 см растојание на раката или телото до плочата.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач на приближување
« Reply #1 on: 19.07.2011, Tuesday, 22:39:59 »
Adobe reader... или било кој софтвер што е за .pdf фајлови отварање...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач на приближување
« Reply #2 on: 19.07.2011, Tuesday, 22:40:44 »
acrobat reader, foxit и сите останати програми за отворање на PDF фајлови
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline boksi

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Одг: Прекинувач на приближување
« Reply #3 on: 10.12.2012, Monday, 16:05:37 »
Ова е едноставна ,ама ефектна шема.Критичен елемент е плочата и двата променливи ( тример) кондензатори од кои зависи ефективната далечина на приближување  до плочата по што се активира релејот.Со ова димензија и вредностите, автоматот ке реагира на околу 10-5 см растојание на раката или телото до плочата.
друже со материјал е таа плочка пошо глеам тука нема никакво објаснување на пдф документот

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач на приближување
« Reply #4 on: 10.12.2012, Monday, 21:51:32 »
Било каква метална плоча ( алуминиум,бакар...) поставена што поблиску до електронските елементи.Битна е површината .
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.