Author Topic: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052  (Read 5672 times)

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2711
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #30 on: 11.10.2011, Tuesday, 21:39:53 »
Денес го завршив и мојот :), како кутија искористив стар звучник за PC ;)


People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

LightCraft Studio

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #31 on: 11.10.2011, Tuesday, 22:22:17 »
хахахаха кај ги имаш овие идеи бе...алал да ти е како си го средил... и ја го имам направено (незнам дали се имам пофалено) ама треба асална кутија да му направам...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline at.koce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 497
  • Gender: Male
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #32 on: 11.10.2011, Tuesday, 22:24:54 »
Едно Офф прашање: Во Sprint Layout како да ги именувам елементите (пр. C1, R2, T1..)?

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #33 on: 11.10.2011, Tuesday, 22:44:17 »
лево во лентата со алатки има поле за внесување текст, со тоа поле внесиувај имиња и после само направи групи
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #34 on: 12.10.2011, Wednesday, 03:04:34 »
Нема што одлично е направено ;) ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline at.koce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 497
  • Gender: Male
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #35 on: 22.10.2011, Saturday, 17:59:55 »
И јас го изработив ова, ама нешто не  е ок. Кога нема ништо приклучено има мал брум, а кога ке прикличам сигнал на влезот, на излез не ми дава ништо  >:(

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #36 on: 22.10.2011, Saturday, 19:54:24 »
И јас го изработив ова, ама нешто не  е ок. Кога нема ништо приклучено има мал брум, а кога ке прикличам сигнал на влезот, на излез не ми дава ништо  >:(

Можно е да ти е изгорено колото, и мене ми се случи два пати да ми изгори колото бидејќи не ми беа врзани двете маси, едната ми беше поврзана за „-“ од излезот. Провери дали се врзани како што теба ;).

Исто така, провери да не го имаш тоа коло со A ознака на крајот, тоа коло не одговара за овој проект ;).
« Last Edit: 22.10.2011, Saturday, 19:56:00 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline at.koce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 497
  • Gender: Male
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #37 on: 22.10.2011, Saturday, 20:10:41 »
E тоа со А го имам, и овие од Логинг по втор пат ме за*буваат да ми дадат коло со А на крај..  А го платив 77 ден, зошто во БТ го немаше  :(

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDATDA7052
« Reply #38 on: 22.10.2011, Saturday, 20:13:15 »
Еве ти цитат од гига што пишал во врска со тоа коло,со А на крајот

ПС: Сега видов, TDA7052A има DC контрола за Volume, така да ова коло не би ви одговарало за овој проект, ви треба оригиналното коло, TDA7052, за да може да работи колото ;).
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2711
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #39 on: 22.10.2011, Saturday, 20:16:33 »
Јас пред 2-3 недели го земав од ГАЦ, скоро дупло поевтино и без А на крајот... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

LightCraft Studio

Offline at.koce

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 497
  • Gender: Male
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #40 on: 22.10.2011, Saturday, 20:27:34 »
Ќе одам во вторник до ГАЦ, со ова ако не е прегорено ке си направам некое појачалце. Туку како би можел да го испитам дали е прегорено?

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #41 on: 22.10.2011, Saturday, 21:19:01 »
Ќе одам во вторник до ГАЦ, со ова ако не е прегорено ке си направам некое појачалце. Туку како би можел да го испитам дали е прегорено?

Стави еден потенциометар меѓу Vcc и маса, 10K до 100K, врзи го изводот на лизгачот за пинот на кој пишува во datasheet DC volume control, или нешто слично, донеси сигнал на влез, врзи звучник на излез, врзи го за напојување IC-то и мрдај го потенциометарот, би требало да добиеш звук на излезот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline MARK123

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 137
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #42 on: 01.07.2012, Sunday, 16:53:08 »
1.
Code: [Select]
http://elektroarea.blogspot.com/2010/03/rangkaian-audio-signal-injectortracer.html
2.
Code: [Select]
http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Testgear/sig_trace.htm
3.
Code: [Select]
http://qrpkits.com/files/tracer_assembly_031809.pdf
третиот линк ми се гледе доста интересен и компактен


Разликата е во степенот на засилување на првите два линка BC109 мислам е послаб во однос на 2n3904 кој е посилен

Mи се виде пред се корисна алатка Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052 од GigaWatt  потребна алатка нема што.
Чепкав по форумов и налетав испитување кристали , па така надолу signal injector.Значи да нема плеткње жици од РС, или нешто друго како извор на сигнал ова би било се стокмено две  во едно, па сакаш (Signal Tracer или SignalInjector Што мислите вие поискусните околу ова дали држи вода, или посебно да се направат.
« Last Edit: 14.05.2018, Monday, 00:53:24 by GigaWatt »

Offline nenotxx

  • Нов член
  • *
  • Posts: 19
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #43 on: 01.07.2012, Sunday, 18:56:14 »
Може е срамота ама ако може да ми каже некој за што служи уредов ?? читав читав и не разбрав ама баш ништо ..  :o

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Одг: Сигнал трасер (Signal Tracer) со TDA7052
« Reply #44 on: 01.07.2012, Sunday, 19:20:12 »
Сигнал трасер е уред кој всушност е мал НФ појачувач и служи за следење на сигналот во некој електронски уред.Ако се работи за ВФ степен(радио приемник пример) убаво е да се додаде еден степен за демодулација со некоја диода.отпорник за (евентуална атенуација- намалување на сигналот да не го оптерети влезот на трасерот!).Ако се работи за НФ појачувач се приклучува сигнал на влезот,а потоа се следи степен по степен,па каде е прекинот- во таа точка се локализира и кварот.За ова е потребна вежба,најдобро на исправен уред за да се навикнете на јачината и квалитетот на сигналите кои треба да се добијат во одредени мерни точки.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.