Author Topic: Поврзување на електрични светилки  (Read 3927 times)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Поврзување на електрични светилки
« on: 02.03.2010, Tuesday, 11:23:18 »
Тука ставајте шеми и информации како е најдобро да се поврзуваат електричните светилки
« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:38:20 by Devil »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
Поврзување на електрични светилки
« Reply #1 on: 02.03.2010, Tuesday, 18:20:28 »
Еве една проста шема за со конрензатор напонот на краевите е 220 Vимено ако се поврзе според оваа шема потрошувачката е следна :
без кондензатор  0,43 А  косинус фи 0,50
а со кондензатор 0,23 А  косинус фи 0,93

п.с не знаев како да напишам микро фаради и косинус фи па затоа вака пишав се надевам не се лутите и ќе разберете за што се работи .  ;)

« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:44:02 by Devil »

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Поврзување на електрични светилки
« Reply #2 on: 02.03.2010, Tuesday, 18:41:23 »
Супер, ова ќе врши работа ;)
« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:44:08 by Devil »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
Поврзување на електрични светилки
« Reply #3 on: 05.03.2010, Friday, 16:30:42 »
еве го тоа што го ветив пред скоро една недела детална табела и шематски призаз на компензирање на неонки од различна јачина


« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:44:20 by Devil »

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Поврзување на електрични светилки
« Reply #4 on: 05.03.2010, Friday, 17:23:59 »
Браво браво.
« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:44:28 by Devil »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 411
 • Gender: Male
Поврзување на електрични светилки
« Reply #5 on: 05.03.2010, Friday, 17:59:19 »
“без кондензатор  0,43 А  косинус фи 0,50
а со кондензатор 0,23 А  косинус фи 0,93 “


Мерните уреди (броила) во домаќинството се мерачи на активна енергија и ако кос. фи е помала вредност тоа значи би требало да не се регистрира таа потрошувачка како чист потрошувач од пр. 36W.
Мерената струја со кондензатор е помала но со чисти 36W.
Мпжеби на оваа тема е потребно да се отвори нов наслов и да видиме која комбинација е најдобра(доходовна) во нашите домаќинства.
« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:44:36 by Devil »

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
Поврзување на електрични светилки
« Reply #6 on: 05.03.2010, Friday, 18:37:03 »
не те разбрав убаво што мислиш што е подобро со или без кондензатор  ???
« Last Edit: 05.03.2010, Friday, 21:44:43 by Devil »

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #7 on: 05.03.2010, Friday, 21:45:37 »
Темата е поделена тука пишувајте за тоа како се поврзуваат светилките
а во другата тема пишувајте во врска со вашите искуства
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #8 on: 11.03.2010, Thursday, 19:40:27 »
Иако не верувам дека има некој кој не го знае ова сепак еве една шема (колку да ја имаме на странава) како правилно се поврзува обична волфрамова светилка


Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #9 on: 12.03.2010, Friday, 02:25:50 »
Знаеш што ни фали овде? Една интересна работа, ни фали следно ако можеш да надеш:

Како да поврземе два засебни прекинувачи кои вклучуваат една светилка, имено: ако со едниот прекинувач ја вклучиме светилката со другиот да можеме да ја исклучиме и обратно. Ова го имам видено во куќи на скалилата. Дали имаш таква шема? Знам дека постојат специјални прекинувачи за тоа и сигурно е едноставно да измислам шема за тоа но да не измислувам топла вода дали имаш ти таква шема?
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline z33dgm

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 120
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #10 on: 12.03.2010, Friday, 19:21:39 »
кај мене е така на скалилата во спалната и во ходникот али еве гледаш не сум го прашал татко ми како се поврзувани ај коа ке го питам ке постирам ако некој не ме превари иначе е со обични прекинувачи

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #11 on: 12.03.2010, Friday, 20:15:42 »
Еве еден пример како да се поврзат повеќе светилки да се палат во групи . На шемата е прикажано како да се палат две по две а по желба може да се комбинира една со три или други комбинации по желба . Ова шема најчесто се користи за лустери со повеќе светилки но за да може да се користи е потребно да се има кабел со три жици !

76

А шема за наизменично палење на светилки во некој нареден мој пост .

Offline Georgi

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 353
 • Gender: Male
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #12 on: 12.03.2010, Friday, 22:47:14 »
Знаеш што ни фали овде? Една интересна работа, ни фали следно ако можеш да надеш:

Како да поврземе два засебни прекинувачи кои вклучуваат една светилка, имено: ако со едниот прекинувач ја вклучиме светилката со другиот да можеме да ја исклучиме и обратно. Ова го имам видено во куќи на скалилата. Дали имаш таква шема? Знам дека постојат специјални прекинувачи за тоа и сигурно е едноставно да измислам шема за тоа но да не измислувам топла вода дали имаш ти таква шема?

Баш сега ќе прашував за ова, и мене вака ми се поврзани сијалиците по скалите. Ако знае некој какви се тие прекидачи на каков принцип работат и се поврзуваат ќе го замолиме да ни објасни.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #13 on: 12.03.2010, Friday, 23:12:07 »
а не може тоа да се изведе со некој бистабил кој ќе има 2 тастери и доколку се притисне на некој од ним ќе се вклучи и ако се притисне уште еднаш ќе се исклучи, на излез ќе има едно реле  и по потреба светилки и можете да додавате колку сакате тастери :D

да се искористи шемава
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=178.0

или пак вакво нешто  ;D

« Last Edit: 12.03.2010, Friday, 23:27:02 by Devil »
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Georgi

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 353
 • Gender: Male
Одг: Поврзување на електрични светилки
« Reply #14 on: 12.03.2010, Friday, 23:24:16 »
Да да да... Ова на сликава мислам дека би функционирало. Кога ќе го видиш многу едноставно изгледа ама ајде смисли го... :D