Author Topic: Радиоаматери општо  (Read 35726 times)

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
Радиоаматери општо
« on: 22.11.2011, Tuesday, 20:35:21 »
@MilerovEfekt
Да се надоврзам, значи како што кажав кога ќе падне напонот под одредена вредност станицата не предава иако има напон во неа. Напонот на полна батерија (има два типа) е 7,5 волти, а на другиот тип е 7,2 волти. Искрено не знам колку треба да падне напонот на станицата за да престане да предава, но во ниеден случај тоа не би биле 4 волти. Не би можела да предава станицата со 4
« Last Edit: 23.10.2015, Friday, 20:05:05 by DX-er »
Hams do it! With Frequency

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Радиоаматери
« Reply #1 on: 22.11.2011, Tuesday, 20:40:06 »
Направи нешто како  туторијал или  нешто како * Како да се стане радиоаматер* и ако си во тек објасни како се станува,правила на однесување,полагање испит и сл. Мислам дека ке има доволно заинтересирани!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Радиоаматери
« Reply #2 on: 22.11.2011, Tuesday, 20:59:06 »
Супер објаснување за оние кои не се радиоаматери и не знаат што е тоа. Човек да е радиоаматер значи да е патриот.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Радиоаматери
« Reply #3 on: 22.11.2011, Tuesday, 20:59:58 »
Супер објаснување за оние кои не се радиоаматери и не знаат што е тоа. Човек да е радиоаматер значи да е патриот.зашто да значи дека е патриот??? ова стварно не го сватив.... :-\
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Радиоаматери
« Reply #4 on: 22.11.2011, Tuesday, 21:10:29 »
Супер објаснување за оние кои не се радиоаматери и не знаат што е тоа. Човек да е радиоаматер значи да е патриот.зашто да значи дека е патриот??? ова стварно не го сватив.... :-\

Прочитај го текстот во првиот пост, убаво е кажано
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Радиоаматери
« Reply #5 on: 22.11.2011, Tuesday, 21:15:19 »
Мнаогу убаво објаснување (ти давам виртуелн репутација + :)), .. отсекогаш се прашував зошто „аматери“ а имаат толкава опрема ... :)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Радиоаматери
« Reply #6 on: 22.11.2011, Tuesday, 21:25:58 »
опремата зависи од финансиските средства кои можеш да ги одвоиш за неа. Зошто толку опрема?

Радио станица на 50/144/433МХз
Радио станица на SW
SWR метар
Спектрален анализатор (доколку се тестира некоја станица)
Компјутер редовно користат радиоаматерите

Едит: од радиоаматер слушнав дека на 70МХз има радиоаматерски банд, вистина е?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
Како да се стане радиоаматер
« Reply #7 on: 22.11.2011, Tuesday, 21:39:33 »
Нема туторијал. Пред се потребна е желба, нема тука предуслови како солидни знаења во електроника или странски јазици, единствен предуслов е желба.
Е сега имаш желба (што е најважно) и одиш во локалниот радио-клуб. Во радио-клубот ќе бидеш прифатен како рамноправен член и со твоето зачленување ти почнува и обуката. Прво ќе присуствуваш и ќе ги гледаш останатите радиоаматери како вршат комуникација со целиот свет со горенаведените модови што ги спомнав во погорниот наслов и така веќе имаш претстава што всушност е тоа. Со дружењето во радио-клубот ќе научис доста работи, за радиостаници, какви све ги има и за који фреквенции, за антени, ќе видиш и појачала за сигнали који што се рачно изработени и доста други работи. Дечките ке ти вршат обука за полагање на испит, без тој испит не смееш да ракуваш со радиостаница (забрането и строго казниво со закон). Имаш две класи на испити P-(Novice)  и A-(Advanced) P-класата е повеќе за почетници и тие смеат да работат само VHF (144-146 Мхз) i UHF (430-440 mhz) не сум баш сигурен дали смеат да работат на КТ ама знам дека се ограничени на минимални можности. Со полагање на А-класа (ех колку мака ми даде) си Цар и спаѓаш во највисоката категорија на радиоаматери со речиси неограничени можности и имаш право да работиш фреквенции со 250 Гхз (баш можеш да испржиш некого како чипс во микробранова печка хахаха малку мајтап  :D  ) Испитните прашања ќе ги добиеш во радиоклубот, исто како што во автошколата што ги добиваш тестовите. Полагањето се врши во АЕК- Акенција за електронски комуникации во Скопје. Таму има пријатни луѓе и не пишуваат единици, убаво ќе бидеш примен таму, ќе се напиеш кафе и ќе добиеш испит за категоријата што ја одбра А или  P. Кога ќе го положиш испитот ке треба да одбереш повикувачки знак кој што ке почнува со Z3. Ако полагаш P-класа ке мораш да одбереш трознак (мојот беше Z34GHY) a za A-класа двознак (мојот е Z31GH) или еднознак (сега по ново Z3(x) ) Дозволата ја добиваш за неколку дена по пошта. Испитот е бесплатен исто како и членството во радио-клубот, меѓутоа манипулативните трошоци за испитот, дипломата и дозволата се некаде 500 денари који што мораш да ги уплатиш на жиро сметка. Сега кога си веќе радиоаматер имаш право да работиш на радиостаница, клубска или можес да си купиш една или повеќе и да работиш и од дома.

следна слика...... заштитен знак за радиоаматери

Hams do it! With Frequency

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Како да се стане радиоаматер
« Reply #8 on: 22.11.2011, Tuesday, 21:46:05 »
P-класата е повеќе за почетници и тие смеат да работат само VHF (144-146 Мхз) i UHF (430-440 mhz) не сум баш сигурен дали смеат да работат на КТ ама знам дека се ограничени на минимални можности.

да те надополнам, 50MHz :)
На SW можеш да работиш на некои од фрекфенциите и тоа САМО CW а не и говор!

П.С. Види во сандачето за пораки
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Z31GH

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 709
 • Gender: Male
Одг: Радиоаматери
« Reply #9 on: 22.11.2011, Tuesday, 21:47:08 »
@DX-er

70Mhz спаѓа во 4 метарско подрачје и да тоа е исто така радиоаматерски опсег

Споено мислење: [time]22 Ноември 2011, 21:59:28[/time]
еве и едно клипче кое не смеете да го пропуштите, со ова ќе ви станат јасни многу работи што се поврзуваат со радиоаматеризмот.

Amateur radio today - hosted by Walter Cronkite, SK.

Споено мислење: [time]22 Ноември 2011, 22:02:34[/time]
заборавив да прашам...смее ли да се постира линк од Youtube?
« Last Edit: 22.11.2011, Tuesday, 22:03:33 by Z31GH »
Hams do it! With Frequency

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Радиоаматери
« Reply #10 on: 22.11.2011, Tuesday, 22:04:51 »
смее да се постира линк од се освме од порнографија варез и линкови со содржина која би наштетила на членовите, линковите кој водат до некој дел од форумот или youtube не мора да се кодираат

сите останати линкови треба да се кодираат, ако не знаеш како имаш во делот за потенцијални и нови членови сликовите објаснато како оди сето тоа :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Urahara

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 194
Одг: Радиоаматери
« Reply #11 on: 22.11.2011, Tuesday, 22:18:32 »
Хаха, многу е добра првата слика :))

73 de Z32AL / Aleks

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Радиоаматери
« Reply #12 on: 08.12.2011, Thursday, 14:45:55 »
каква е таа линеарна поларизација ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Urahara

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 194
Одг: Радиоаматери
« Reply #13 on: 08.12.2011, Thursday, 15:33:19 »
каква е таа линеарна поларизација ?

Code: [Select]
https://en.wikipedia.org/wiki/Linear_polarization

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Радиоаматери
« Reply #14 on: 09.12.2011, Friday, 00:25:52 »
дали знае некој за што служат радиоаматерските фарови и каде се поставуваат?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.