Author Topic: Проблем со DVD Neo N50  (Read 1845 times)

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Проблем со DVD Neo N50
« on: 08.12.2011, Thursday, 10:50:51 »
Имам проблем со двд плеерот, несака да чита никакви цд/двд дискови.
Кога ќе го ставам цд/двд дискот ласерот свети подолго време, на дисплејот пишува LOAD, а моторчињата кои треба да го придвижат ласерот напред назад и моторчето кое го врти цд/двд дискот не ни помрднуваат, и по одредено време светење на ласерот на дисплејот се покажува NO DISK.

Извршив некои мерења на напонот на конекторот кој носи напон до тие моторчиња и ми покажува некаде околу 1V, нели за да работат моторчињата треба 5V?
Што може да е проблемот?  ???  ???
« Last Edit: 07.06.2013, Friday, 22:17:32 by GigaWatt »

Offline JovanOH

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 203
 • Gender: Male
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #1 on: 08.12.2011, Thursday, 10:53:36 »
Мислам дека е до ласерот треба да го штеловаш на него има еднен мал тример треба малце лево или десно да го свртиш и би требало да работи :)

Offline donis92

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #2 on: 08.12.2011, Thursday, 11:54:56 »
мислам дека имам иста ваква исправна ZORAN ли е чипот на плочата?
d.t

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #3 on: 08.12.2011, Thursday, 13:57:08 »
Незнам кој е чипот, ќе видам и ќе ти кажам, све си работаше и наеднаш прекина да ги читат некои дискови и потоа ништо не читаше.. ???

Мислам дека е до ласерот треба да го штеловаш на него има еднен мал тример треба малце лево или десно да го свртиш и би требало да работи :)
Каде е тој тример?  ::)
« Last Edit: 08.12.2011, Thursday, 13:58:43 by najke »

Offline donis92

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #4 on: 08.12.2011, Thursday, 14:35:49 »
Незнам кој е чипот, ќе видам и ќе ти кажам, све си работаше и наеднаш прекина да ги читат некои дискови и потоа ништо не читаше.. ???

Мислам дека е до ласерот треба да го штеловаш на него има еднен мал тример треба малце лево или десно да го свртиш и би требало да работи :)
Каде е тој тример?  ::)
на флет кабелот го има тоа тримерче, пробај завртувај по малку и пробај цд па малку па пробај цд, мада не верувам дека нешто ќе биде од овоа
d.t

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #5 on: 08.12.2011, Thursday, 15:12:46 »
Можно е да изгорел драјверот за моторчињата. Ова ретко се случува, ама можно е. Ако можеш да најдеш сервисна шема, види кој е драјверот (чипот) или ако има излезни транзиториња по драјверот за да ги напојуваат моторите, извади ги и провери дали се исправни (би требало да бидат некои слаби NPN транзистори, можно е да имаат некои „чкљ“ ознаки, ама може да се заменат зо BC550, BC548 или некои слични ;)).

ПС: Морам да пофалам за насловот на темата, се е правилно напишано, NEO не е напишано на крилица или со мали букви, како и моделот. Епа дечки, да знаете, ова е добар наслов ;).
« Last Edit: 08.12.2011, Thursday, 15:14:52 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #6 on: 08.12.2011, Thursday, 15:50:08 »
Можно е да изгорел драјверот за моторчињата. Ова ретко се случува, ама можно е. Ако можеш да најдеш сервисна шема, види кој е драјверот (чипот) или ако има излезни транзиториња по драјверот за да ги напојуваат моторите, извади ги и провери дали се исправни (би требало да бидат некои слаби NPN транзистори, можно е да имаат некои „чкљ“ ознаки, ама може да се заменат зо BC550, BC548 или некои слични ;)).

ПС: Морам да пофалам за насловот на темата, се е правилно напишано, NEO не е напишано на крилица или со мали букви, како и моделот. Епа дечки, да знаете, ова е добар наслов ;).

Ти благодарам за пофалбата. :)

Никаде неможам да најдам сервисна шема.. :S ???

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #7 on: 08.12.2011, Thursday, 15:56:53 »
Никаде неможам да најдам сервисна шема.. :S ???

Кинески се, затоа нема никаде сервисни шеми :S. Со зборовите на еден мој пријател, ќе мораш пешки ;D. Прати го сигналот преку flat кабелот и види кон кое коло оди ;). Наједноставно, ова се прави со унимер на beeper подрачје ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #8 on: 08.12.2011, Thursday, 15:58:35 »
да го пратам сигналот од конекторов кој се поврзува на моторчињата ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #9 on: 08.12.2011, Thursday, 16:01:56 »
да го пратам сигналот од конекторов кој се поврзува на моторчињата ?

Да ;), и види до кои интегрирани кола доаѓа, па измери излезен напон од нив и види дали е ист со напонот кој ти го дава на конекторите ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #10 on: 08.12.2011, Thursday, 16:08:23 »
хмм..на сите интегрални кола дава сигнал омски. да побарам даташит за колава па да барам излези :D

ЕДИТ:

Испитувајќи се изгорев на едно интегрално коло кое премногу беше загреано.

Во даташитот пишува 5 канален драјвер за мотор
Code: [Select]
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/125138/ETC1/AM5668.html дали може ова да е проблемот?
« Last Edit: 08.12.2011, Thursday, 16:35:15 by najke »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #11 on: 08.12.2011, Thursday, 16:56:02 »
Епа можно е тука да е проблемот, ако е обично Thru Hole коло, испитај му напон на напојување, дали е во границите на работниот напон од datasheet-от. Ако е напонот премал, извади го колото и види дали со тоа ќе рипне напонот. Ако рипне, значи дека колото е изгорено и му прави пад на напон на тој напон ;). Дури и да не е тој случајот, најверојатно е колото изгорено :S. Така да, провери дали може да се најде некаде да се купи, ако го има и ако е прифатлива цената, смени го ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #12 on: 07.06.2013, Friday, 21:50:20 »
најчесто е спиндл моторот тој страда највеќе тој кој го врти дискот мери колку ома е ако над 20 ома може да зафркава и види дали ласерот фрла бим -светлина дали фокусира ако фокусира помогни му на моторот заврти му го цд то малку види дали ке почне да чита.
« Last Edit: 07.06.2013, Friday, 21:52:06 by dimce »

Offline ddd

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 276
 • Gender: Male
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #13 on: 08.06.2013, Saturday, 12:52:41 »
Дали напоните од напојувачката секција се ОК,оние 5,12 волти???
Дарко

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: Проблем со DVD Neo N50
« Reply #14 on: 08.06.2013, Saturday, 12:55:32 »
Колеги, не пишувајте во тема стара две години  :)
Жан