Author Topic: Дали може да се поправи далечинско ?  (Read 2285 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Имам проблем со едно далечинско од ресивер, имено кога стискам на далечинското не се уклучува/гаси ресиверот а пак од самиот ресивер од копче може да се пали и гаси. Еве што е интересното: Со TV-Gone успеав да го уклучам ресиверот, значи не е до ресиверот! Од друга страна пак IR диодата на далечинското емитува IR сигнал бидејки се гледа на камера тоа. Што може да е проблемот ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2761
 • Gender: Male
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #1 on: 08.12.2011, Thursday, 13:40:27 »
Слаба батерија,смени ја IR диодата со нова(обична-како од TV-B gone) или пак отвори го цело далечинско,исчисти ги со чиста крпа контактите каде се наоѓаат тастерите,па попрскај ги контактите на копчињата со графитен спреј.
« Last Edit: 08.12.2011, Thursday, 13:42:11 by SKOLS »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #2 on: 08.12.2011, Thursday, 19:21:59 »
Има ли далечинското керамички филтер? Ако има без размислување смени го!
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #3 on: 08.12.2011, Thursday, 19:40:18 »
Има ли далечинското керамички филтер? Ако има без размислување смени го!
има некој пластичен ама би требало да е тоа филтер, портокалова боја е. Ако има таков да се продава да го снемам. Ама нели доколку е тој расипан не би имало никаков сигнал од IR диодата или ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #4 on: 09.12.2011, Friday, 00:08:14 »
Има ли далечинското керамички филтер? Ако има без размислување смени го!
има некој пластичен ама би требало да е тоа филтер, портокалова боја е. Ако има таков да се продава да го снемам. Ама нели доколку е тој расипан не би имало никаков сигнал од IR диодата или ?

Ako имаш испитувач на кварцови со него можеш да го испиташ.И без него знае да дава некој сигнал кој нема врска со фреквенцијата на далечинското.Најсигурно смени го филтарот и евентуално диодата.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #5 on: 09.12.2011, Friday, 00:21:43 »
внатре има само интегрално коло, 2 транзистори, филтерот и некој отпорник и секако IR диодата... мислам дека е до филтерот
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #6 on: 09.12.2011, Friday, 00:42:37 »
Која вредност ја има ?
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #7 on: 09.12.2011, Friday, 02:26:58 »
на филтерот пише:
CRB
429P

На транзисторите
BC547B
C32725
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #8 on: 09.12.2011, Friday, 02:31:37 »
Еве инфо за резонаторот:
Code: [Select]
http://www.hinhuat.com/content/view/96/33/
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #9 on: 09.12.2011, Friday, 02:32:47 »
фала, се надевам дека може да се најде кај нас (освен во логинг)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #10 on: 09.12.2011, Friday, 02:33:34 »
429 Кхз е филтерот.Ке биде малку тешко,ама мислам во МТВ ке го имаат.Ако го имаш направено оној испитувач на кварцови со 2 тр.пробај го на него  ;D Транзисторите провери ги со мултиметар,а диодата ако можеш за секој случај смени ја!Еве шема
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #11 on: 09.12.2011, Friday, 02:35:50 »
немам АА130  >:( не знам дали се продаваат уште BC107.

Тој филтер што функција има?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #12 on: 09.12.2011, Friday, 02:40:34 »
Стави 1n4148.Стави ВС547,8,9... NPN што имаш!! Тој филтер е всушност осцилатор кој дава импулси за ИК.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #13 on: 09.12.2011, Friday, 02:48:20 »
Oвој филтеров/резонатор го има во гац МИСЛАМ,не сум сигурен...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Дали може да се поправи далечинско ?
« Reply #14 on: 09.12.2011, Friday, 02:59:27 »
Малку  е специфичен - обично е 455- 460 Кхз ,а поретко под 455 Кхз.Мислам дека во МТВ го имаат,бидејки сум гледал цели кесиња имаа :D :D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.