Author Topic: Нарачка на делови и предмети од интернет  (Read 44825 times)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Еве денес од ebay што нарачав
се е по 1 парче (по 1 нарачка) освем тоа дипслеите тие се 3 и коштаат 2.95$ парче што е каде каде поефтино од кај нас :) (кај нас овие би коштале околу 150 денари парче, апродавниците ги даваат за 400-500 денари)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Дај предложете некоја ваша страна, од каде сте нарачале и ви стигнало без проблем, со ниски цени и мали дополнителни трошоци
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Zdravkovski

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
 • elektricar
  • најдобриот електричар во Велес
еве од оваа страна
Code: [Select]
http://chinabuye.com/ со келегите имаме порачувано неколку пати и имаме купено повеќе од 20 часовници и сите до сега стасувале

Offline dr-mr

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
 • Gender: Male
Code: [Select]
https://www.taydaelectronics.comденес порачав неколку работи, ке видам кога ке стигнат.
Има поштарина но е многу мала, а се плакја со paypal 
Сепак се ВРТИ !!!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
јас очекувам 2 нарачки од ebay и 2 нарачки од dealextreme
планирам сега од понеделник да нарачам од онаа кинеската goodluckybuy исто така па ако е се во ред ќе ги проверам и страниве што ги посочивте посебно таа на dr-mr изгледа интересно :)
само да видиме дали ќе стигнат и кога :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline dr-mr

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
 • Gender: Male
од истиот тип имам порачувано и преку ebay, и стигаат за 2 недели а дирекно од неговата страна порачувам прв пат па ке бројам денови :)
Сепак се ВРТИ !!!

Offline stefanstip

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 315
 • Gender: Male
Може да се порача со Маестро од Комерцијална Банка што е за плата ?
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Може да се порача со Маестро од Комерцијална Банка што е за плата ?

Не, не може, и јас имам таква Visa. Тие картички имаат само 8 цифри и немаат 3 цифрен сигурносен код на задната страна од картичката. Комерцијална банка не дава други типови на картички, ги дава само овие платежните.

Потребна ти е картичка со 16 цифри и со 3 цифрен сигурносен код на задната страна на картичката. Таква картичка во Македонија можеш да извадиш само во неколку банки. Не е битно дали е Maestro, Master или Visa, битно е да ги има тие две работи (сепак, би ти препорачал да извадиш Maestro или Master, повеќе сајтови ги поддржуваат овие картички, конретно Master картичките најмногу се поддржани). Банки кои знам дека издаваат таков тип на картички се Шпаркасе и Охридска банка. Некој ми има спомнато дека и Тутунска/NLB ваделе такви картици, ама ова не сум го видел ниту сум прашал. Мојата картичка е од Шпаркасе (сеуште не ми е издадена, но прашав, таква е каква што ми треба за online shopping).
« Last Edit: 17.03.2012, Saturday, 17:19:58 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline stefanstip

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 315
 • Gender: Male
За кој цифри мислеш на картичката бидејќи има едни на средина цифри там има 16.
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
За кој цифри мислеш на картичката бидејќи има едни на средина цифри там има 16.

Скенирај ја картицата, или сликај ја, замати или прекиј некако тоа што не треба да се чита и опиши што каде е на сликите, ќе ти кажеме дали може со неа да правиш интернет нарачки.

На средината (од прилика) треба да има 16 цифри поделени во 4 секции, по 4 цифри од секција. На задната страна (од прилика на средината) треба да има 3 цифрен сигурносен код. Ако е таква картичката, да, можеш да нарачуваш со неа.

Не би ти препорачал да нарачуваш со неа (дури и да можеш) бидејќи татко ти зема плата преку неа. Ако некој случано ги дознае овие инормации (бројот на картичката, име презиме, сигурносниот код), може да нарачува и да ти ја празни картичката, а бидејќи цела плата ја има на неа, значи дека може да ја ситроши цела плата. Подобро извади си нова картичка, стави колку што ти треба на неа, 100, 200, 500 денари, и нарачувај со неа. И да ти ги најдат податоците и да пробаат да нарачуваат со неа, повеќе од парите што си ги ставил не може да истрошат, под услов да е дебитна кратичката, а не кредитна. За да можеш да извадиш кредитна картичка мора да си вработен, за дебитна не мора, така да, таа што ќе ја извадиш и онака најверојатно ќе биде дебитна. Се што треба да имаш е лична карта за да направиш трансакциона сметка во било која банка, а потоа дебитната картика ќе ти ја врзат за таа трансакциона сметка и само ќе си ставаш пари на неа.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline stefanstip

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 315
 • Gender: Male
Ај ќе видам што ќе направам можеби од Шпаркасе ќе извадам(ако го намолам татко ми да отиде да се потпише  :D)

Инаку вака изгледа картичката но со помалку цифри на денарска с-ка:
Code: [Select]
http://www.kb.com.mk/Handlers/getresource.ashx?id=EC5B0AD0-4B3C-487A-9E05-2D05A2129909.jpg
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат

stefanjanevski

 • Guest
За кој цифри мислеш на картичката бидејќи има едни на средина цифри там има 16.

Скенирај ја картицата, или сликај ја, замати или прекиј некако тоа што не треба да се чита и опиши што каде е на сликите, ќе ти кажеме дали може со неа да правиш интернет нарачки.

На средината (од прилика) треба да има 16 цифри поделени во 4 секции, по 4 цифри од секција. На задната страна (од прилика на средината) треба да има 3 цифрен сигурносен код. Ако е таква картичката, да, можеш да нарачуваш со неа.

Не би ти препорачал да нарачуваш со неа (дури и да можеш) бидејќи татко ти зема плата преку неа. Ако некој случано ги дознае овие инормации (бројот на картичката, име презиме, сигурносниот код), може да нарачува и да ти ја празни картичката, а бидејќи цела плата ја има на неа, значи дека може да ја ситроши цела плата. Подобро извади си нова картичка, стави колку што ти треба на неа, 100, 200, 500 денари, и нарачувај со неа. И да ти ги најдат податоците и да пробаат да нарачуваат со неа, повеќе од парите што си ги ставил не може да истрошат, под услов да е дебитна кратичката, а не кредитна. За да можеш да извадиш кредитна картичка мора да си вработен, за дебитна не мора, така да, таа што ќе ја извадиш и онака најверојатно ќе биде дебитна. Се што треба да имаш е лична карта за да направиш трансакциона сметка во било која банка, а потоа дебитната картика ќе ти ја врзат за таа трансакциона сметка и само ќе си ставаш пари на неа.

Што викаш да извади дебитна и да си става по 200, 300, 500 денари, ама во нашава држава тоа ти го рачунаат како дополнителни финансиски средства и за секои додаден денар на трансакциона сметка треба да поднесеш извештај во УЈП, и мислам дека доколку се внимава нема шанси да се загубат личните податоци, еве јас нарачувам со на мајка ми картичката, до сега две години сум немал пробле.  :)
А доколку вадиш картичка подборо оди извади од НЛБ тутунска банка, зашто на paypal можеш само со неа да направиш, ќе се ставиш како словенец таму и ќе си направиш акаунт :)

EDIT: А да прашам некој да не знае некоја друга страна покрај ebay.com за нарачување, ама да е така подобра и популарна :)
« Last Edit: 22.01.2012, Sunday, 20:30:26 by stefanjanevski »

Offline stefanstip

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 315
 • Gender: Male
Бива со таква картичка како на сликата горе или не ?
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Што викаш да извади дебитна и да си става по 200, 300, 500 денари, ама во нашава држава тоа ти го рачунаат како дополнителни финансиски средства и за секои додаден денар на трансакциона сметка треба да поднесеш извештај во УЈП, и мислам дека доколку се внимава нема шанси да се загубат личните податоци, еве јас нарачувам со на мајка ми картичката, до сега две години сум немал пробле.  :)

Тоа важи само ако имаш ставено на картичката над 10 илјади денари се на се во рок од година дена (барм мислам дека беше вака). Да, тогаш треба да отидеш до УЈП и да платиш данок за тоа. За мали суми на пари мислам дека не треба ;).

Бива со таква картичка како на сликата горе или не ?

Види дали го има на задната страна троцифрениот сигурносен код. Ако го има, можеби и може.

Инаку вака изгледа картичката но со помалку цифри на денарска с-ка:

Како тоа помалку цифри. треба 16 да има, ако нема 16, не може.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline stefanstip

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 315
 • Gender: Male
Од позади нема нисто освен тоа лентата што е за потпишување.
Каква тишина ќе настане ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат