Author Topic: UniFlash 1.47re.09  (Read 2778 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
UniFlash 1.47re.09
« on: 18.01.2012, Wednesday, 05:03:42 »
UniFlash е универзален flash-ер за CMOS мемории (односно BIOS-и ;)). Развиван е до 1998-ма, па прекинат е проектот, па пак развиван до 2005-та, па пак е прекинат проектот, е сега некои Руси го развиваат и го дополнуваат, па моментално во него има дефиниции за матични плочи и chipset-ови до 2009-та година (изгледа и они престанале да го развиваат, затоа има само до 2009-та ;D). Софтверот работи под DOS и има многу опции, меѓу кои и flash-ување на PCI картички за различни намени (пред се IDE/ATA/ATAPI/SATA контролери) кои имаат CMOS мемории. Потребно е само да ја имате правилната верзија на BIOS-от и да го flash-увате BIOS-от на правилен начин ;).

Бидејќи програмот има многу опции, не би препорачал да го користат апсолутни почетници (оние кои никогаш немаат flash-увано BIOS), туку само оние кои имаат барем некакво искуство во оваа област (работеле со award или megatrend flash-ерите). Исто така, би препорачал користење на UniFlash само ако секоја друга опција не функционира (сите останати flash-ери поради X причини не сакаат да го flash-уваат BIOS-от) и само ако мора да биде flash-уван, ако не мора, оставете се како што е. Што не е расипано, не му треба поправка ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline tefe_negro

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 65
 • Gender: Male
Одг: UniFlash 1.47re.09
« Reply #1 on: 14.06.2012, Thursday, 12:30:13 »
Имам 2.0 верзија ама не можев да се снајдам директен уплоад да направам

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: UniFlash 1.47re.09
« Reply #2 on: 14.06.2012, Thursday, 15:16:25 »
Имам 2.0 верзија ама не можев да се снајдам директен уплоад да направам

Прати ми ја на mail ако не ;). Ќе ја upload-ирам јас ;). Ако е поголема од 2MB, не можеш да ја upload-ираш на форумот :S. Прати ја mail-от од профилот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline stru4nak

 • Нов член
 • *
 • Posts: 46
Одг: UniFlash 1.47re.09
« Reply #3 on: 17.12.2013, Tuesday, 20:57:12 »
Имам 2.0 верзија ама не можев да се снајдам директен уплоад да направам
Ти да не мислиш на овај uniflash за мобилни што е.
Code: [Select]
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1859261

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10859
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: UniFlash 1.47re.09
« Reply #4 on: 18.12.2013, Wednesday, 01:34:08 »
Епа изгледа на таа мисли, бидејќи оваа е последна за BIOS-и за матични плочи. Нема проблеми, баш ја имам пробано со неколку постари матични плочи кои, поради не знам кои прчини, со ниеден „фабрички“ flash-ер, не сакаше да се flash-уваат. Со UniFlash, немаше никаков проблем ;).

Проблемот е што веќе не се update-ува, ова и е последен update :S. Ама добро, и ова веќе не е преголем проблем, поновите BIOS-и и онака имаат self update опции, сами да си го повлечат новиот BIOS од USB Flash меморија ;). А веќе и се напуштаат старите BIOS-и, сега веќе сите матични плочи и онака се со UEFI BIOS-и, а и они се прилично „интелигентни“ кога станува збор за update-ување на BIOS-ите, така да, веќе и нема потреба од софтвери како UniFlash, освен како што наведов, за некои постари плочи ;).
« Last Edit: 18.12.2013, Wednesday, 01:37:46 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."