Author Topic: Волтметар со ICL7107  (Read 26764 times)

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #30 on: 28.08.2010, Saturday, 17:36:17 »
може, има подрачје кое мери токму до 200mV, па после иди 2 па 20 па 200 па 2000 и толку :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #31 on: 28.08.2010, Saturday, 17:43:11 »
ааах...а што ке треба да се смени на шемата..
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #32 on: 28.08.2010, Saturday, 18:00:17 »
само еден отпорник :)
и треба да знаеш онаа точката како да ја наместиш за прецизно да биде мислам дека треба на 3 тиот дисплеј ко ќе броеш од лево на десно :)
ама тоа со експериментирање ќе си го откриеш најдобро како ти одговара

треба тој отпорникот што иден на 31пин од интегралното, на влезот, да се промени со некоја помала вредност
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #33 on: 28.08.2010, Saturday, 18:11:28 »
тој од 1М или од 10К треба да се менува??
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #34 on: 28.08.2010, Saturday, 18:16:28 »
тој сериски што е поврзан со влезот, незнам која вредност е ја немам шемата :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #35 on: 28.08.2010, Saturday, 18:32:24 »
добро газда...ај фала за помошта...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #36 on: 28.08.2010, Saturday, 19:09:14 »
А има ли некој шема исто со ова коло ICL7107 ама да може да мери и струја и напон како 2 во 1 ;D?
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #37 on: 28.08.2010, Saturday, 19:12:00 »
2-1 со некој измени преклопници ова она се прави
мислам дека имаше една тема за тоа како се прави :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Bojan

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3211
  • Gender: Male
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #38 on: 28.08.2010, Saturday, 19:15:49 »
во ваши креации од аналогна електроника имам отворено тема една за еден инструмент да мери и напон и струја, јас ке го правам според тоа па ако е се ок ке пишам...

а ке може ли само со 3 дисплеи да го правам?? со тие последните 3??
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #39 on: 28.08.2010, Saturday, 19:22:25 »
може со колку сакаш, тоа со 4 е за прецизноста
колку повеќе сиплеи толку повеќе цифри ќе гледаш и имаш поголема прецизност, може да го направиш ако е за волтметар само со 2 цифри :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #40 on: 13.09.2010, Monday, 10:31:55 »
А дали може повеќеобртниот потенциометар да се замени со обичен тример или ќе мора со таков повеќе обртен,и колово мери само DC така или може да мери и AC? ::) ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #41 on: 13.09.2010, Monday, 11:06:56 »
може да се замени ама потешко ќе се наштелова :)

може со надградба и додавање плус елементи да се направи и за AC
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #42 on: 13.09.2010, Monday, 17:38:01 »
може со надградба и додавање плус елементи да се направи и за AC
Уште да ни текне некако да го направиме да е 4 во 1  ;D да мери AC,DC и напон и струја.хах
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10753
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #43 on: 13.09.2010, Monday, 17:45:15 »
Уште да ни текне некако да го направиме да е 4 во 1  ;D да мери AC,DC и напон и струја.хах

И дали финансиски ќе се исплати да се гради :S.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3063
  • Gender: Male
Одг: Волтметар со ICL7107
« Reply #44 on: 13.09.2010, Monday, 17:52:54 »
И дали финансиски ќе се исплати да се гради :S.
Е тоа да GigaWatt.На пазар за 180 ден имаш дигитален инструмент кој мери: AC до 750V,DC до 500V,отпор до 20мегаоми,мерење исправност на транзистори,диоди и струја до 10A.Jас го имам тој инструмент и веќе го користам скоро 1год,а инаку ICL7107 со кој се прави инструмент кој мери само DC целиот склоп чини повеќе од 300 ден,а не пак да се прави 4 во 1,но има предност што мери до 2KV. :)
If you're good at something, never do it for free... -Joker