Author Topic: Прекинувач со далечинско од ТВ  (Read 4960 times)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Прекинувач со далечинско од ТВ
« on: 21.03.2010, Sunday, 19:52:21 »
Ова е од мене дизајниран прекинувач (вклучи/исклучи) кој работи на кој било далечински управувач:

Ќе го насочите далечинското кон овој уред, ке притиснете кое било копче (малку задржете) и уредот ке се вклучи. Притиснете пак кое било копче (малку задржете) и уредот ке се исклучи. Доколку држите постојано уредот ке се вклучува и исклучува. Уредот кој го вклучувате и исклучувате се поврзува на релето. На шемата има ознака доколку имате старо далечинско (на пример од нишки телевизор) да го поврзете на пинот 4 од интегрираното коло или доколку имате ново далечинско (по 1992-ра) да го поврзете на пинот 3.

Шемата:Изработениот тест склоп (имам ставено ЛЕД диода на релето за проба дали вклучува):Сензорот за далечинското е стандарден сензор за далечинско од ТВ:

« Last Edit: 17.10.2014, Friday, 01:29:47 by BorceBT »
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Georgi

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 353
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #1 on: 21.03.2010, Sunday, 21:58:23 »
Дали лесно може да се најде во продажба ова CD4024 и колку чини од прилика?

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #2 on: 21.03.2010, Sunday, 23:05:01 »
лесно се наоѓа а за цена непозната
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #3 on: 22.03.2010, Monday, 00:12:31 »
тоа приемникот дали ке го најдеш...јас си имав порачано 3 такви од vishay..
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #4 on: 22.03.2010, Monday, 01:27:12 »
Лесно се наоѓа приемникот, цената му е меѓу 50 и 100 денари додека CD4024 би требало да го има во подобро снабдените продавници за електроника со разни цени, некаде може да е 20 денари а некаде и до 70-80 во зависност од продавницата и производителот. Во секој случај не е скап склопот.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline danix01

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #5 on: 12.06.2010, Saturday, 14:51:48 »
дали може да се најде релеј кој ке се напојува  на 6 волти а ке пракинува 220болти.сакам да го изработам проектот и да си го палам и гасам осветлувањето во собата.или добро би било да се модифицирта целата шема да се напојува од мрезата односно 220в за да се избегне употреба на извор за напојување на уредот
rules are made to be broken

Offline Georgi

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 353
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #6 on: 12.06.2010, Saturday, 16:34:37 »
Пред месец дена го барав во Алфа интегралното го немаше и не го направив... :( Не знам дали сега има...

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #7 on: 12.06.2010, Saturday, 19:02:01 »
има за со PIC12F675 интересна шема за прекинувач
јас ја имам испробано работи 100% мислам дека ја има во форумот микроконтролери шемата
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #8 on: 12.06.2010, Saturday, 20:48:48 »
прекинувачот со пикот дали е како овој или има повеке команди ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #9 on: 12.06.2010, Saturday, 20:50:56 »
се програмира кое сакаш копче и само на него реагира
ништо друго не му пречи :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #10 on: 12.06.2010, Saturday, 21:04:37 »
А дали на пример може да се испрограмира (дали колото може) па повеке копчиња да имаат различни функции ? Како копчето за 1 програма да го активира првото реле, копчето за втора програма, второто реле и така неколку релиња.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #11 on: 12.06.2010, Saturday, 21:22:11 »
не, шемата е наменета само за 1 реле
тоа што сакаш ти треба малку поинаку да се направи и со друг микроконтролер
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #12 on: 13.06.2010, Sunday, 13:37:18 »
Еве ти шема за со две независни релиња

Code: [Select]
http://www.ivica-novakovic.from.hr/IrOn-Off.htm#IrOnOff2
Работи 100%, се користи истото далечинско што ти е од ТВ, ДВД и сл., имам ставено две вакви во заедничка кутија и со нив си вклучувам светло и други работи во соба- има четири независни релиња за кои ги користам оние копчињата во боја (црвено, зелено, жолто, плаво) кои ги има на секое поново далечинско, тие не се користат за ништо па не сметаат на ТВ, ДВД и сл..
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Ilcebt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 281
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #13 on: 07.07.2010, Wednesday, 10:17:04 »
За што можи да се користи овај прекинувач со далечинско од ТВ?
Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав. Помагај и ќе ти биде помогнато ! Правила ;)

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1824
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #14 on: 07.07.2010, Wednesday, 11:01:57 »
Да вклучуваш / исклучуваш некој уред или светлото (некоја столна ламба).
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.