Author Topic: Прекинувач со далечинско од ТВ  (Read 4945 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #15 on: 09.02.2012, Thursday, 22:53:03 »
Малце ми е нејасна шемава, зошто во интегралецов не е поврзан плус од напојувањето ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #16 on: 09.02.2012, Thursday, 22:56:44 »
има забораено борче да нацрта :)
треба да е поврзано на напојување и тоа на пин 14 е + напојување
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #17 on: 09.02.2012, Thursday, 23:03:05 »
Eпа ке пробам и оваа да ја направам па ке пишам впечатоци. Само се зафркнав, купив CD4020 а не CD4024 ;D
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #18 on: 09.02.2012, Thursday, 23:08:42 »
со тоа коло можеш д анаправиш некој бинарен бројач :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #19 on: 09.02.2012, Thursday, 23:16:27 »
Да се надоврзам на темава : ова беше многу актуелно 90-тите години.Тогаш направив една шема од САМ која успешно работи сеуште! Еве ке ги ставам скеновите,а ако имате прашања ке одговорам накнадно ,бидејки немам сега многу време.Само да напоменам дека е дадена и шема на далечински предавател со 4093 кој не мора да го направите( или ако сакате погонете го приемникот со него!) и приемник со 2 ИК и исправувачко-извршен дел ,кој реагира на определени команди на секој ИЦ далечинско.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #20 on: 09.02.2012, Thursday, 23:19:04 »
со тоа коло можеш д анаправиш некој бинарен бројач :)
интересно! кажи ми како да направам и опиши накратко како ке брои ?

batka интересни шеми, вреди да се направат.

Еве ја корегираната шема:
« Last Edit: 11.02.2012, Saturday, 10:47:04 by Devil »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #21 on: 10.02.2012, Friday, 01:18:16 »
А до колкаво растојание фаќа ?

Offline ZareBt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 441
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #22 on: 10.02.2012, Friday, 02:21:19 »
Дали би работело на далечинско од видео, марка CROWN ??? Ова е старо видео. И дали на ова шема (на излез на ова реле) смеам да поврзам сијалица 60-100W која работи на ~220V.  ;D ??
И дали ова IR диодата можи да се извај од видео (марка CROWN, BLAUKPUNT, PANASONIC) ??
Најдобра струка--> ЕЛЕКТРО!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #23 on: 10.02.2012, Friday, 04:06:31 »
Дали би работело на далечинско од видео, марка CROWN ??? Ова е старо видео. И дали на ова шема (на излез на ова реле) смеам да поврзам сијалица 60-100W која работи на ~220V.  ;D ??

Зависи од релето, ако е наменето да прекинува висок напон (220V), тогаш да, може ;).

И дали ова IR диодата можи да се извај од видео (марка CROWN, BLAUKPUNT, PANASONIC) ??

Провери дали е истата диода, иако прилично сум сигурен дека ова би функционирало со скоро било која приемна диода која има три изводи ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #24 on: 10.02.2012, Friday, 23:43:40 »
А до колкаво растојание фаќа ?

Растојанието зависи од повеке работи: прво ако пред приемната диода се стави темен филтер за ИЦ дометот ке боде поголем.Исто е добро и ако се стави некоја собирна леќа.Во просторија има домет како  секој далечински за ТВ - неколку метри.Ако диодата за прием е ставена во подножјето на лустерот,може да прима сигнал било од која страна на собата (кружно).Кај мене е така поставена.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #25 on: 11.02.2012, Saturday, 23:12:05 »
Дај ако сакаш објасни за тоа темен филтер за ИЦ ?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #26 on: 11.02.2012, Saturday, 23:57:14 »
Па  тој филтер е пластичен обично,темна кафена до виолетова боја и го има во секој далечински управувач.Ги филтрира и пропушта само ИЦ зраците а сите други ги ослабува.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #27 on: 12.02.2012, Sunday, 01:15:26 »
А да ми текна, иначе порано првпат кога го заприметив си реков шо ке му е ова клаено, не му смета на
ИР диодата ..  :D

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #28 on: 12.02.2012, Sunday, 11:30:26 »
Неможам да најдам CD4024, бар нема во БТ!
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline najdo

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 407
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #29 on: 12.02.2012, Sunday, 20:57:05 »
А батка ти склопот го напрај по ова шема или по шемата од на Девил со микроконтролерот ?