Author Topic: Прекинувач со далечинско од ТВ  (Read 4946 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #30 on: 12.02.2012, Sunday, 23:49:26 »
Гледај која шема јас ја постирав.Со 74HCT123  и  74HCT74 е другата шема.Пробајте и со обични ТТL ,треба да работи.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #31 on: 17.02.2012, Friday, 18:45:20 »
ja направив шемата ама не работи добро, кога ке го ставам во напон склопов по малку време само се активира (релето) иако не сум го активирал со далечинско. Исто така ако со далечинско го исклучам релето, по некоја секунда само ке се уклучи. Што може да е проблемот и дали има решение или да го демонтирам ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #32 on: 17.02.2012, Friday, 21:06:00 »
Пробај зголеми му ја вредноста на кондензаторот C.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #33 on: 17.02.2012, Friday, 21:09:34 »
не ја гледам поентата на кондензаторот, нели тој е само за чистење на брум?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #34 on: 17.02.2012, Friday, 21:11:42 »
не ја гледам поентата на кондензаторот, нели тој е само за чистење на брум?

Па не баш, не е само за чистење на брум, функционира и како заштита од ненадејно појавување на импулс. Со поголема вредост би требало да се елиминира овој проблем ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #35 on: 17.02.2012, Friday, 23:31:17 »
ja направив шемата ама не работи добро, кога ке го ставам во напон склопов по малку време само се активира (релето) иако не сум го активирал со далечинско. Исто така ако со далечинско го исклучам релето, по некоја секунда само ке се уклучи. Што може да е проблемот и дали има решение или да го демонтирам ?

Која шема ја направи? Ако е она на Борче,стави во базата на транзисторот еден отпорник од 1 до 10К ( со експеримент одреди го!) и нема да  се отвора транзисторот поради доаѓање на повисок напон на базата.Кондензаторот може да се зголеми до 0,47 мФ,ама и не мора.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #36 on: 17.02.2012, Friday, 23:32:54 »
да, шемата е на борче, ај ке пробам така па ке ти кажам што сум направил.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #37 on: 20.02.2012, Monday, 17:58:43 »
Пробав со разни отпорници од 1 до 10к и залудно, пак се активира самиот.
Со појак отпорник се активира покасно одколку со послаб.
Како и да е, склопов ке го демонтирам бидејки не работи како што треба.

Само остана нејаснотиијата, што е тоа во логичкото коло што дава напон на релето кога не треба?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #38 on: 20.02.2012, Monday, 18:04:39 »
амо остана нејаснотиијата, што е тоа во логичкото коло што дава напон на релето кога не треба?

Тоа треба со осцилоскоп да се види, можеби и диодата се активира на било какви промени, дури и светлосни, така да, можно е тоа да е проблемот.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #39 on: 20.02.2012, Monday, 19:25:57 »
амо остана нејаснотиијата, што е тоа во логичкото коло што дава напон на релето кога не треба?

Тоа треба со осцилоскоп да се види, можеби и диодата се активира на било какви промени, дури и светлосни, така да, можно е тоа да е проблемот.
не е до неа, пробав и со скриена диода и пак исто
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline warningteam

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 278
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #40 on: 20.02.2012, Monday, 20:21:18 »
Може звучи смешно, ама пробај во скроз темна просторија спушти ролетни и пробај, или стави таков филтер како што кажа батка, ако пак несака тогаш нека помагаат по искусните..  :)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #41 on: 20.02.2012, Monday, 20:24:15 »
ке пробам и така ама 99.9% не е тоа, знам дека се само-активира на исто време по уклучувањето.
Едино нешто, да пробам на 6V да уклучам а не на 5V како сега. Ама па да не прегори сензорот и колото на 6V бидејки тоа му е максимална волтажа.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline warningteam

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 278
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #42 on: 20.02.2012, Monday, 20:30:00 »
Па пробај и така не би требало да рикне пошто му е дадена 6V како максимална ваљда ке издржи 1В + - ....ако не е тајна од кај го зема сензорот и колку пари од прилика .. ?

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #43 on: 20.02.2012, Monday, 20:31:57 »
60 денари во ГАЦ

Иначе ке пробам и без сензор, ако и тогаш се активира, одма иде на демонтирање на колото :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Прекинувач со далечинско од ТВ
« Reply #44 on: 20.02.2012, Monday, 20:35:45 »
Moжеби и е до колото,бидејќи кај нас све е кинеска роба :D.Ако имаш некое друго со него да пробаш...
If you're good at something, never do it for free... -Joker