Author Topic: Eagle  (Read 4414 times)

Offline i_ivica

  • Нов член
  • *
  • Posts: 21
  • Gender: Male
Одг: Eagle
« Reply #15 on: 20.03.2012, Tuesday, 11:10:49 »
Баш ме интересира и дали некој работи од форумот на еагле ?


Да. Можеби има и подобри програми, но Eagle мислам дека е единствена што има поддршка за Линукс, па затоа и ја користам. Не е многу комплицирана за работа, како што мислите, а слободно може да се користи за големи и професионални проекти.
А тоа во која програма подобро испаѓаат плочките, мислам дека не е до програмите туку од тоа како ќе ја нацрташ  :)

Offline Gele_PP

  • Ентузијаст
  • **
  • Posts: 54
  • Gender: Male
Одг: Eagle
« Reply #16 on: 20.03.2012, Tuesday, 11:37:12 »
Quote
Баш ме интересира и дали некој работи од форумот на еагле ?
Кога немам потреба од симулација туку само цртање на плочката еагле е “верна“ и лесна програма. + таа е првата што ја научив  ;D
Програмата ОДЛИЧНО си ја брка работата.
« Last Edit: 24.01.2013, Thursday, 00:30:47 by GigaWatt »
Размислувај зелено !!!

Offline najdo

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 407
  • Gender: Male
Одг: Eagle
« Reply #17 on: 20.03.2012, Tuesday, 14:18:37 »
А има и програми и за симулација откако ке ја нацрташ за на плоча ?

Offline Devil

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 5237
  • Gender: Male
  • admin[@]elektronika-mk.net
    • Македонски форум за електроника
Одг: Eagle
« Reply #18 on: 20.03.2012, Tuesday, 14:28:32 »
има на Target 3001 во комплет со него идеше и Tina (мислам дека така се вика) програма која служи како ауторутер ама мислам дека има и можност за проверка на финалниот продукт

кај поновите програми откако ќе кликнеш за од шемата да ти префрли во плоча, најчесто водовите се споени со ластици (така се викаат rubber bands) и откако ќе направиш конекција со водот, тој се губи, така да се изббегнува проблемот, само што проблем е ако ја нацрташ погрешно шемата
погрешно и плочата ќе ти е
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Gele_PP

  • Ентузијаст
  • **
  • Posts: 54
  • Gender: Male
Одг: Eagle
« Reply #19 on: 20.03.2012, Tuesday, 15:17:44 »
Исис професионал, има мошне добар симулатор + може и плочка да се црта. А воедно и воркбенч и другите “понови“ симулатори имаат можност за ПЦБ дизајн.
Размислувај зелено !!!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 10750
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Одг: Eagle
« Reply #20 on: 20.03.2012, Tuesday, 16:01:57 »
кај поновите програми откако ќе кликнеш за од шемата да ти префрли во плоча, најчесто водовите се споени со ластици (така се викаат rubber bands) и откако ќе направиш конекција со водот, тој се губи, така да се изббегнува проблемот, само што проблем е ако ја нацрташ погрешно шемата
погрешно и плочата ќе ти е

Тоа со rubber bands го имаат сите понови програми, вклучувајќи го и OrCAD пакетот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline SKOLS

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2761
  • Gender: Male
Одг: Eagle
« Reply #21 on: 21.03.2012, Wednesday, 00:00:36 »
јас си го користам Protel и Eagle 5.11.0.Секој си има свој вкус,исто така,кој почнал со некоја програма и му се покажала добра,продолжил со нејзе и сега затоа го служи цел работен век.Нема најдобра програма за цртање на плочки,секоја има различни предности и изостатоци.Знам дека фабриката за плочки во Скопје,користи Eagle и други програми за цртање на плочки.Тие само ги користат за да ги направат CAM библиотеките.

Offline batka

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 9336
  • оптимист до крај!
Одг: Eagle
« Reply #22 on: 21.03.2012, Wednesday, 00:35:57 »
Работава се развлече до безкрај! Едно резиме - никој не вика дека Eagle  е лоша програма,ама не сваќам зошто беше поставена темата - со идеа да се фаворизира или брани програмата???? Констатација на повекето е дека иако таа програма е добра,сепак има некои ограничувања кои се надминати кај некои понови програми.Па кој како сака!! Не видов некој да побара Eagle  за да види како работи и макар туторијал,па затоа не би одел повеке во некои констатации кои некој ги прифаќа- некој не!! Ова е за да не се доведеме во ситуација да застанеме едни контра други и да докажуваме нешто што не е за докажување.Секој нека види и проба,па нека одбере што му одговара .Одамна рекле- * за вкусовите не се разговара...*
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline ZAPCE

  • Нов член
  • *
  • Posts: 7
Одг: Eagle
« Reply #23 on: 18.04.2012, Wednesday, 09:27:48 »
Јас имам пробано неколку програми и моментално си работам во спринт 6 ама мислам дека оваа програма е нешто феноменално само да може да се најде лиценца:

Code: [Select]
http://kov.com/Default.aspx
Ова ми е прва објава по моето регистрирање на форумов Поздрав до сите што работат на форумот помагаат едни на други,оти само така можеме да постигниме напредок ако си помагаме.Ви благодарам на сите поздрав.



Од администрација: Кодирај линкови.
« Last Edit: 18.04.2012, Wednesday, 09:31:08 by GigaWatt »

Offline Hahahaha

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 691
Одг: Eagle
« Reply #24 on: 23.01.2013, Wednesday, 22:42:26 »
Ке може ли некој да ми помогне со оваа плочка бидејќи јас оваа програма ја немам користено и неможам да се снајдам, иначе плочкава мене ми ја јавува само како водови а го немам заземјувањето кое иначе е низ целата плочка. Доколку може некој да помогне многу му благодарам  :)

Online LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 2711
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Одг: Eagle
« Reply #25 on: 23.01.2013, Wednesday, 22:50:23 »
Оди во Tools, кликни на Ratsnest, ќе ти се појави масата... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

LightCraft Studio

Trolko

  • Guest
Одг: Eagle
« Reply #26 on: 23.01.2013, Wednesday, 22:58:12 »
Да. Можеби има и подобри програми, но Eagle мислам дека е единствена што има поддршка за Линукс, па затоа и ја користам.

Обиди се со KiCAD, јас тој софтверски пакет го користам (од секогаш) и многу сум задоволен.

Offline i_ivica

  • Нов член
  • *
  • Posts: 21
  • Gender: Male
Одг: Eagle
« Reply #27 on: 24.01.2013, Thursday, 18:30:35 »
Да. Можеби има и подобри програми, но Eagle мислам дека е единствена што има поддршка за Линукс, па затоа и ја користам.

Обиди се со KiCAD, јас тој софтверски пакет го користам (од секогаш) и многу сум задоволен.

Ја имам пробано KiCAD, но според мене EAGLE е многу подобра. Последната верзија има доста нови алатки. Исто така, во најновата верзија, може директно да се отвори ел. шема од eagle во LTspice и да се симулира.

Offline Hahahaha

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 691
Одг: Eagle
« Reply #28 on: 27.08.2014, Wednesday, 01:26:29 »
Да не знае некој како можам да испринтам двослојна плочка наовој програм, како да го одстранам едниот слој за да можам да го испринтам првин едниот па после другиот. Сега ми ги дава еден врз друг, незнам како да го средам само еден да се покажува. Ако може помош, фала однапред :D

Offline garfild

  • Нов член
  • *
  • Posts: 40
Одг: Eagle
« Reply #29 on: 27.08.2014, Wednesday, 22:13:20 »
Еве едно упатство за принтање што го имам правено за еден друг форум на латиница со српски јазик, но ако е потребно ке го преправам на Македонски јазик.
« Last Edit: 28.08.2014, Thursday, 03:56:15 by garfild »