Author Topic: Замени и еквиваленти на електронски компоненти  (Read 24345 times)

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
На мислење сум дека одговорните на форумов да обрнат внимание на Пребарувачот бидејќи со ознака тиристор па на пребарај се добива!

Пребарувај за:

тиристор
  Ревидирај во пребарувањето
Македонски Форум за Електроника > Останато > Мерна опрема > Пребарај > Резултат на пребарувањето
Страници: [1]

(Нема најдени резултати)

Страници: [1]

Или можеби јас не сум доволно снаодлив!
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не, не е до снаодливост. Search функцијата не работи како што треба.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline strko.mk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 9
Оригиналот е STV8172L (вертикала CRT TV), дали може да се замени со STV8172A?

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Можно. А также на STV9302, LA78040, LA78041, STV9378.
Code: [Select]
http://radiokot.ru/forum/viewtopic.php?p=1539420

STV8172L аналоги LA78040А , LA78041, STV 9378

Code: [Select]
http://www.kenotrontv.ru/forum/topic/121-%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D1%8B-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%B8/
« Last Edit: 24.11.2016, Thursday, 16:29:33 by Toma »
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline strko.mk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 9
Благодарам Тома!

Offline rap4o

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
Здраво,
Дали некој може да ми каже за еквивалент на Atmel AT27C256R - 32 пински бидејки овој е еднаш програмибилен а ми треба еквивалент на кој можам да упишувам безброј пати.
Фалаа
« Last Edit: 08.05.2018, Tuesday, 11:00:47 by rap4o »

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не верувам дека ќе најдеш директен еквивалент (со ист распоред на пинови). Ова е EEPROM со паралелен пристап, слично како и кај старите BIOS-и и има 256KB меморија ( 32K x 8 ). Можно е некој од постарите BIOS EEPROM-и да ти одговара, на пример Pm49FL002, но не верувам дека ќе најдеш некој кој е пин компатибилен со AT27C256R.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline rap4o

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
Фала мн. Ке правам преправки ;)

Offline MostNightMare

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Поздрав дечки, Имам еден Аудио Засилувач + Тјунер `Радио Акустика RP 5025S`; се слуша крчење и излезниот сигнал е слаб, како воопшто да не е засилен;
Направив листа со Транзистори коишто неможам да ги најдам како оригинална замена.
BDP286 ; BDP285 ; BD137 ; BC138 ; 3C149C ; *237B ; *238C ;
Имате ли предлог замена за истите? Дали на 237 и 238 се мисли на ознаката BC*** ?
Дали може БДП да ги заменам со ТИП-ххх  и дали воопшто има потреба да го менувам Тријакот 3С149С ?
Благодарам за секоја информација.

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Овде можеш да ги најдеш замените и оригиналите со нивните карактеристики!
Code: [Select]
https://alltransistors.com/search.php?search=
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Првите два не ги наоѓа во VRT, ама наредните ги наоѓа ;).

BD137 = 2SC1848, 2SC2483

BC138 = BC140, BC141, 2N3019, 2N3020

Првите два се IGBT MOSFET-и. На elektroda.pl извади некои резултати за замена за BDP286. Вика дека замени за BDP286 се BD590, 2N6126, BD244B, BD272, BDX78.

Code: [Select]
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic736671.html
Еве уште една тема на elektroda.pl за BDP285 и BDP286. Вика дека замени се BD243 и BD244.

Code: [Select]
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic748787.html
3C149C е најверојатно некоја custom ознака или ознаката не ја читаш правилно. Провери дали правилно ти е исчитана ознаката на компонентата.

Ако *237B и *238C се во TO-92 куќиште, да, најверојатно станува збор за BC237B и BC238C.

И чисто како препорака, отвори си тема за сервисирање на засилувачот и направи си едно вакво уредче ;).

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=6351.0
Бидејќи не е муабетот секогаш само „смени и ќе работи“. Можно е и ниедна од тие компоненти да не е изгорена, можно е на трето место да е проблемот, лош контакт, суви кондензатори, фалат напони, итн.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Quote from: MostNightMare
Направив листа со Транзистори коишто неможам да ги најдам како оригинална замена.
BDP286 =BD912
BDP285 =BD911
Code: [Select]
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic310531.html
BD137   го има секаде
BC138 Има 138 замени
Code: [Select]
https://alltransistors.com/crsearch.php?mat=Si&struct=NPN&pc=0.3&ucb=60&uce=40&ueb=5&ic=1&tj=200&ft=40&cc=25&hfe=35&caps=TO53C149C  Ова веројатно грешка има при пишување. Мислам дека треба SC149C
Code: [Select]
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/576850/DIGITRON/SC149B.html*237B најверојатно BC237B C
*238C најверојатно BC238C B
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -