Author Topic: Замени и еквиваленти на електронски компоненти  (Read 24322 times)

Offline donis92

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 512
 • Gender: Male
Фала, е има веќе избор, може да се најде нешто од овоа ::) ::)
d.t

Offline triology

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 162
Ако може да слушнам повеке совети околу еквивалент на bc184c транзистор?Благодариме :)

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Product Information

    TRANSISTOR, NPN, TO-92
    Transistor Polarity: NPN
    Collector Emitter Voltage V(br)ceo: 30V
    Power Dissipation Pd: 350mW
    DC Collector Current: 500mA
    DC Current Gain hFE: 800
    Transistor Case Style: TO-92
    No. of Pins: 3
    SVHC: No SVHC (19-Dec-2011)
    Collector Emitter Voltage Vces: 250mV
    Continuous Collector Current Ic Max: 200mA
    Current Ic Continuous a Max: 200mA
    Current Ic hFE: 2mA
    Device Marking: BC184C
    Gain Bandwidth ft Min: 150MHz
    Gain Bandwidth ft Typ: 280MHz
    Hfe Min: 450
    No. of Transistors: 1
    Package / Case: TO-92
    Pin Configuration: f
    Power Dissipation Pd: 350mW
    Power Dissipation Ptot Max: 625mW
    Termination Type: Through Hole
    Voltage Vcbo: 45V

Code: [Select]
http://au.element14.com/jsp/search/browse.jsp;jsessionid=N0UUTNSGILQ2MCWNBBSRFYY?N=0&Ntk=gensearch&Ntt=BC184LC&Ntx=mode+matchallpartial&exposeLevel2Refinement=true&suggestions=false&ref=globalsearch&_requestid=9235
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ако може да слушнам повеке совети околу еквивалент на bc184c транзистор?Благодариме :)

BC184 = BC413, BC414, BC550
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline triology

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 162
Што мислите за употреба на bc337 на место на bc184c?

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Ако е за НФ техника најдобра замена е ВС109с
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
За да биде конкретен одговорот за замена потребно е да се знае производителот на транзисторот BC184C, од причина што разни производители го произведуваат овој транзистор, но карактеристиките (пример распоред на изводи, напон , струја итн, итн...) не се исти.
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
и да се знае производителот нема да може да се најде кај нас...а и чим е BC109C се знае работен напон, распоред на пинови и се, ако има друг распоред на пинови тогаш веќе друг транзистор е...
« Last Edit: 05.07.2012, Thursday, 09:35:14 by Bojan »
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Во основа,ако се работело за нф склоп ( предпојачувач) со BC184C,со замена на овие транзистори со BC109C (се смета за  малошумен)се добивале најдобри резултати.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
...a i cim e BC109C se znae raboten napon, raspored na pinovi i se, ako ima drug raspored na pinovi togas veke drug tranzistor e...
Не се сложувам во потполност со оваа мислење а еве и зошто, Погледај го и разгледај го овој линк!
Code: [Select]
http://www.datasheetarchive.com/BC184C-datasheet.html#ПП. Bojan, kаков транзистор е C5388
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
барај под ознака 2SC5388 :D
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3213
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
...a i cim e BC109C se znae raboten napon, raspored na pinovi i se, ako ima drug raspored na pinovi togas veke drug tranzistor e...
Не се сложувам во потполност со оваа мислење а еве и зошто, Погледај го и разгледај го овој линк!
Code: [Select]
http://www.datasheetarchive.com/BC184C-datasheet.html#ПП. Bojan, kаков транзистор е C5388

овој е BC184C не е ист со BC109C...така да не станува за ист транзистор ако е замена тогаш треба да се провери работен напон, распоред од пинови...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Биди без  гајле,бидејки 109с има и подобри карактеристики од 184 ,кога се работи за аматерски конструкции.Предност е и што има метално куќиште кое во одредени случаеви е добро и да се умаси за да се добие навистина добар нф степен.184 во некои само конструкции може да даде за нијанса подобар однос сигнал /шум ,ако е директно на влезот,ама за аматерски услови ( и конструкции) тоа е занемарливо апсолутно.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline dr-mr

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 338
 • Gender: Male
дали некој знае замена за bc945, или карактеристики.
По интернетот не најдов ништо.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Во VRT јавува максимум до BC880. Сигурен си дека тие му се ознаките?

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."