Author Topic: 2 - канална RC едрилица ( изработка step by step )  (Read 1410 times)

Offline igor_sk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 36
Здраво .

Покрај електрониката , голема опсесија ми се и радио командувани модели , па мислам дека би било интересно да споделам со вас една од моите последни изработки . Станува збор за двоканална едрилица , која е одлична за почетници во ова хоби ( со можност за доградба , односно додавање намотор и дополнителни команди на крилата )

Едрилицата целосно е изработена од балза и покриена со јапан хартија
карактеристики :

распон на крила = 1800 мм
должина = 950 мм
тежина 450 - 550 гр.

еве неколку слики од изработката

коплетно исечени делови

вертиален стабилизатор

комплетно завршен вертикалецхоризонтален стабилизаторсоставени вертикалецот и хоризонталниот заеднопоставување на спојки на стабилизаторите за поврзување со флапот

комплетно изработено крилоизработка на трупотпокривање од доле

комплетно изработено телоподготовка за изработка на кабинаизработка на стаколото за кабина

комплетно готова кабина спремна за монтирањефинален изглед на кабината монтирана на телотоизгед на скоро завршена едрилицакомплетно завршен модел покирн дотеран ишмирглан спремен за фарабњепосле фарбањекомплетно склопенсо пробни ознаки  ;DИначе моделот има повеќе варијации , односно може да се изработи и во верзија со мотор , како и со команди на крилата ( алерони )

Се надевам дека ви се допаѓа  ;)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
интересно :)
дај ако сакаш стави нацрти и слично од моделов, пошто и јас се интересирам за моделарство :)
имам нарачано од нет примопредаватели на 2.4GHz чекам да ми стигнат па да видам сакам нешто да правам :)
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline igor_sk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 36
Еве ги плановите. Ама топло ти препорачувам доколку немаш материјал да ја правиш не се исплати да купуваш , зашто на нет имаш стотици моделчича скоро склопени за цена можеби и помала од матрилаот кој ти е потребен за овој модел .  Секако ако меракот е голем да леташ нешто комлетно твое тогаш нема цена !  ;)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
јас најчесто сакам да изработувам сопствени работи, освем мерна опрема (одреден дел) пошто поинакво е чувството кога нешто сам ќе изработиш :)

за материјал не е проблем ќе се обидам да најдам за мала цена, па макар и од нет сум го порачал
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline igor_sk

 • Нов член
 • *
 • Posts: 36
Еве го и остатокот од плановите , морав вака затоа што атачметот беше преголем за се одеднаш