Author Topic: VGA на SCART адаптер  (Read 2947 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
VGA на SCART адаптер
« on: 09.06.2012, Saturday, 09:23:53 »
Доста често поставувате и барате вакви адаптери,па еве една шема која колегава ја направи-VGA на SCART адаптер .За ова шема се одлучил поради тоа што имал 7486 ! :D :D :D :D

« Last Edit: 20.08.2013, Tuesday, 22:19:48 by GigaWatt »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline BarSolution

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #1 on: 29.03.2013, Friday, 21:57:59 »
Еве вака мене ми е потребен таков адаптер , па ме интересира квалитетот на сликата .Сакав да го изработам конвертерот ВГА во видеосигнал од Емитер 11/2011.Само имав проблем при набавката на интегралното коло AD724 ,ама и тоа го порачавме од интернет.Некој да даде свое мислење за тој проект .

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #2 on: 29.03.2013, Friday, 22:42:01 »
Најпрвин прочитај си ги правилата на Форумов и мој совет ти е да си отвориш посебна тема за она што те интересира,бидејки темава е малку постара .Друго е тоа што на Форумов е забрането копирање и постирање шеми од Емитер,а за она што е објавено во Емитер не би сакал да коментирам.Таков адаптер веке го има да се купи за 350 денари и не знам дали тебе би те чинел помалку сам да го направиш.Друг проблем е што со овој адаптер не добиваш квалитет како  при пренос  со HDMI, исто немаш пренос на тонот,освен со посебен кабел 3,5 џек до скартот.Квалитетот на овој  адаптер кој е овде презентиран е со оцена добар за должина од 7 метри.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline saskopetrov

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #3 on: 24.05.2013, Friday, 20:19:05 »
каде има да се купи
« Last Edit: 25.05.2013, Saturday, 22:11:59 by saskopetrov »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #4 on: 24.05.2013, Friday, 22:31:27 »
Бидејки си нов само опомена - поправи си го постот! На Форумов пишуваме кирилица со МК поддршка!!

Споено мислење: [time]25 Мај 2013, 16:00:34[/time]
Еве како изгледа адаптерот

« Last Edit: 25.05.2013, Saturday, 17:19:50 by GigaWatt »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline saskopetrov

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #5 on: 25.05.2013, Saturday, 22:15:13 »
али во него нема активен елемент за графичка сто нема композитен влез мора да се направи некој конвертор ваљда

во емитер има сема ако има некој 11 списание 2011 да ми ја скенира и да ми ја прати

однапред благодарам

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #6 on: 25.05.2013, Saturday, 22:39:24 »
Aдаптеров го има во повеке  фирми во МКД ,па и во ТРЕНД -компјутери во Велес.Секако дека има нешто  *активно* внатре,па цената е оправдана.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline masterficx

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 76
 • Gender: Male
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #7 on: 25.06.2013, Tuesday, 01:47:00 »
Дали постои некој попрост конвертор од овој, некој на кој не му треба напојување ?
8 Бит Пазари = 1 Бајт Пазар

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: VGA на SCART адаптер
« Reply #8 on: 25.06.2013, Tuesday, 02:00:10 »
Пробај со ова шема,ама успех не гарантирам без оној степен за синхронизација со 2 транзистора.Не знам што е тешко тоа да се доработи?
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.