Author Topic: Издавање на атест за електрични инсталации  (Read 3061 times)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
Не сум сигурен но мислам дека се вика атгестирање на инсталацијата, ако не е вака каже како се вика ќе сменам наслов не е то проблем...

ми требаат информации околу „атестирање“ на електричнната инсталација, поточно за заземјувањето

некој знаат некој не.. имам трофазно броило, на 10-тина метри од куќа имам бандера со трофазна линија, до куќа кај мене има монофазна линија, инсталацијата од куќата ми е трофазна, е сега овие и покрај тоа се што поседувам ми бараат атест за заземјување за да ме приклучат, ме интересира дали некој знае колку би ме коштало тоа, фирма некоја да ми посочи (пожелно од битолски регион).
И јас некогаш да си го решам проблемот со струјата оти 3 години се бркав со поранешна есм и народен правобранител да си го поправат трафото оти можноста му беше НУЛА, во пладневните часови кога има повеќе корисници напонот паѓаше до 190V па и помалку некогаш, некако се убедивме променаа нешто таму трафото го изгибаа цело, сменаа каблите по бандерите па сега за сега е таман, ама пак има проблем од преоптовареност на линијата, на иста линија има многу корисници и пак од време на време прави проблем, па вака малку ќе се растеретам (барем јас) со тоа што ќе имам трофазна, а и плус нема за џабе да плаќам тоа данок или што е за тоа што имам трофазно броило а имам само монофазна струја (има некоја стапка за џаб е ја плаќам) и плус конечно ќе си го решам проблемот со циркуларот и ќе му ставам квалитетен трофазен мотор, оти овај монофазниот ме отепа :D
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline Dragan Stoilovski

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 56
Атестот како што го кажуваш што е добар збор е уствари мерење на отпорот на заземјувањето што го користиш во твојата исталација и тоа го вршат лица кои имаат лиценца за изведба на исталации, доколку е добар отпорот(мал) ти приклучуваат доколку е поголем ќе  треба да го поправиш. Кај нас во   Каменица беше цената 50евра, но сега мислам дека не бараат од ЕВН такво нешто, и 90% има шанси да заминеш и без да даваш пари за мерење на заземјувањето.

Offline ZareBt

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 441
 • Gender: Male
Не ми е јасно како можи толку да паѓа напоно, а ти си најблиску до РЕК ако не грешам...
Најдобра струка--> ЕЛЕКТРО!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
грешиш, и не сум толку блиску јас сум на средина битола - ресен
паѓа од преоптоварена мрежа и слабо трафо
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 411
 • Gender: Male
Девил здраво

тоа за атест за измерено заземјување на објекти се бараше до пред година време, сега ако сакаш да имаш трифазен приклучок, како прво постоечкото мерно место треба да е технички исправно според стандарди што важат за таков вид на ел. објекти и мрежмите правила на ЕВН, а тоа е да мерното место е достапно за контрола и отчитување, да е монтирано на надворешен ѕид, да е заклучено со сериски клуч од дистрибутерот, доводниот кабел да е надворешно поставен во фасадата, а не низ таван или во внатрешните ѕидови, ова важи до броилото, после мерењето дистрибутерот не го интересира како транспортираш ел. енергија, но потпишуваш Изјава дека внатрешната инсталација е изведена по стандарди за таков вид на објекти и дека дистрибутерот не е одговорен за настанатата штета предизвикана од внатрешната инсталација, во техничкото решение се дадени условите за заземјување на објектот, дака досега се користел ТН систем и внатрешната инсталација да се прилагоди за ТТ систем на заземјување, поточно нултиот спроводник и заземјувачот на објектот ќе бидат премостени (споени), а за таа работа во иднина при секоја реконструкција на НН мрежа на секои 200 метри од крајот на мрежата од столбот(ако е воздушна мрежа) нултиот спроводник ќе биде заземјен.
Со ова се добива многу поголема струја на грешка, и осигурачите на изводот од ТС ќе реагираат побрзо, исто така ако дојде до прекин на нултиот спроводник од почетокот на мрежата сите апарати кои се приклучени ќе добијат напон од 380 волти, наместо 220 а со оваков начин на заземјување на НН мрежа тоа ќе биде спречено, или сведено на минимум.
Доколку мерното место технички не задоволува, тогаш решение е во стандардизиран мерен орман поставен надвор од имотот на барателот со цена како за нов приклучок.
Во договорот за снавдување дистрибутерот се обврзува да испорача квалитетно и непречено напојување (3% за централно градско подрачје и 5% за селски средини)ова се ЕУ стандарди, кај нас селските може и до 10% пад на напон.
па сега ти си знаеш :)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5246
 • Gender: Male
 • admin[@]elektronika-mk.net
  • Македонски форум за електроника
епа штом е така ги исполнувам условите, само фали тоа со нуловањето на заземјувањето и со заклучувањето, тоа и посекако има малечка врата каде што се наоѓа броилото и осигурувачите, фалисамо клуч да се стави ...
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила, куќните правила на форумов се овие правила. Почитувај ги куќните правила!

Offline warmaster81

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Здраво

Барав нешто во врска со темава за да не отварам нова тема за издавање на лиценца и ме интересира како може да се извади и кој се условите за добивање на таа лиценца. Најверојатно освен факултет потребно е и да се дополагаат некои испити па ме интересираше како оди процедурата доколку некој знае.

Однапред благодарам.

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Сега има нов закон, за префрлање од монофазна во трифазна треба да доставиш Ц шема од електричната инсталација во куката потпишана од некоја фирма која изведува електрични иснаталации. Ц шемата преставува цртеж на целата инсталација во куката, значи кој кабел кај оди, без тоа неможе да те префрлат на трифазна.

Offline warmaster81

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Друго ми беше прашањето, Што е потребно доколку јас сакам да издавам лиценци. Поточно имам факултет работим инсталации и сакам да можам да давам “одобрение“ за инсталацијата. Пример има фирма што поставував инсталации и нели треба да има тој цртеж потпис и печат од инжињер дека е исправана. Е сега само со факултет колку што знам неможе да потпишуваш, потребно е најверојатно дополагање. Ме интересира што и како оди тоа.
« Last Edit: 11.08.2014, Monday, 09:13:26 by LordZi »

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Абе фирма треба да се има како прво, фирмата да ја сноси одговорноста као демек ако биднело нешто со инсталацијата, и потписок и печатот ке бидат на човекот на таа фирма, тој човек вајда треба да биде дипломиран ижинер :)

Offline warmaster81

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Нормално дека треба да има фирма и човекот треба да е инжињер ама мислам дека треба тој освен што е инжињер да има и лиценца мислам дека беше Б лиценца не сум сигурен. Е од моабети сум слушнал дека за таа лиценца треба плус нешто освен факултет најверојатно се дополагаат некои испити (моја претпоставка). Е јас се распрашувам за тоа плус дали и што треба. Јас сум инжињер, фирма ќе отворам, но дал исамо со фирмата можам да давам лиценцирани шеми за инсталација.
« Last Edit: 11.08.2014, Monday, 11:56:52 by LordZi »

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
warmaster81, на последен пост се одговара со Одговор, не со Цитирано...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline elektro

 • Нов член
 • *
 • Posts: 16
Накратко да ви помогнам да не лутате многу.
Посетете ја страната на комората за овластени инженери и  архитекти, јавете се или појдете дирекно во комората.
Лиценците се делат на А,Б и Ц , проектирање, ревизија, надзор, изведба.... зависно што лиценца ви е потребна, потребни се одреден број на бодови.
Прво потребно е да имате завршено факултет од кој се добиваат бодови.
Да имате референци изработено проекти или да сте уцествувале во изработка на проекти.
Да имате основано фирма, доколку сакате да ја продавате вашата услуга.
Потребни иструменти (доколку имате потреба од нив) акредитирани на име на ваша фирма од овластена лабораторија призната кај нас.
Сето ова заедно со барање, листа на референци и диплома и одредена сума на пари може секој да си извади лиценца на име физичко или правно лице.