Author Topic: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420  (Read 3131 times)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« on: 12.07.2012, Thursday, 19:57:51 »
Ова колото случајно ми дојде до рака, па решив да го искористам ;). Станува збор за ISD1420P кое овозможува снимање звук во времетрање до 20 секунди, инаку постои цела плејада кола од оваа серија, некои од нив овозможуваат и до неколку минути снимање.
Ева ја и шемата, таа е универзална за сите кола од ISD14xx серијата:
(повеќе детали околу шемата и колото може да се најдат во даташитот кој може бесплатно да се најде на интернет)

Наместо отпорникот R9 од 1к ставив 220оми. Звучникот треба да е 16 омски, но бидејќи таков потешко се наоѓа може да се додаде отпорник од 8,2оми сериски со звучник од 8 ома при што звукот ќе биде нешто потивок. Снимањето трае додека се држи притиснат тастерот RECORD, при што свети лед диодата, додека репродукцијата на снименото се врши со тастерите PLAY E и PLAY L. Снимениот звук е чист и јасно разбирлив. Напојувањето на колото е 5V.

« Last Edit: 03.05.2018, Thursday, 11:05:53 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #1 on: 12.07.2012, Thursday, 20:54:08 »
А што е разликата меѓу тастерите PLAY E и PLAY L? И дали има индикација преку LED (или на некој друг начин) дека има снимена порака во меморијата?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #2 on: 12.07.2012, Thursday, 21:47:26 »
Со кратко притискање на PLAY E ја слушаш целата порака, додека со PLAY L ја слушаш дури е притиснат тастерот, кога ќе го пуштиш одма прекинува. Лед диодата свети само при снимање, додека при преслушување само кратко трепнува на крај од пораката.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline ki4o01

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 213
 • Gender: Male
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #3 on: 12.07.2012, Thursday, 22:27:27 »
Дали колово го има кај нас и ако го има каде го има ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #4 on: 13.07.2012, Friday, 00:56:55 »
Лед диодата свети само при снимање, додека при преслушување само кратко трепнува на крај од пораката.

Значи нема некоја индикација дека има снимена порака? Nа пример, снимам порака и диодата трепка за да некоја друг кога ќе го види уредот знае дека има снимена порака на него? Прашувам бидејќи уредчево е добро за оставање на пораки место на ливчиња, вака, да ги снимаш ;).

А меморија држи ако се изгаси од напојување?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #5 on: 13.07.2012, Friday, 04:30:39 »
LordZi јас барав вакво,случајно да не имаш уште некое коло?Ги знам овие ги барав и јас,ама кај нас нигде нема,само од странство...
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #6 on: 13.07.2012, Friday, 10:23:23 »
Нема никаква индикација дали има порака или е празно, а снименото си стои во меморијата независно дали колото е приклучено на напон или не. Колото не знам дали го има кај нас, ама верувам дека може да се порача од надвор, иначе јас го извадив од една плочка што ми ја дадоа, мислам дека беше од некој расходуван противпожарен аларм.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #7 on: 13.07.2012, Friday, 20:28:53 »
Ова коло е старо и можно е да го нема на продажба, но секако и да го има е многу скапо!
ЛордЗи, дали ова коло му се брише записот при прекин на напон или не? Бонус прашање, дали записот (снименото) е аналоген или дигитален во самото коло, бидејки пред повеќе години читав во емитер дека е аналоѓен записот, и тоа ме зачуди.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #8 on: 13.07.2012, Friday, 23:36:16 »
Не му се брише записот, а иначе има посебни пинови за напојување на аналогниот и дигиталниот дел од колото.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #9 on: 03.05.2018, Thursday, 11:43:15 »
Ми дојде до рака уште еден од овие интегралци и овој пат седнав и нацртав плочка како што треба, еве ја ако некој сака да си направи снимач на звук... ;)
Иначе не се нешто посебно скапи овие интегралци, гледам на ибеј ги има 5 ком. за околу 9$.« Last Edit: 16.06.2018, Saturday, 17:16:00 by GigaWatt »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6242
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #10 on: 04.05.2018, Friday, 21:43:28 »
Одличен проект! Ова сакам да го направам за т.н. папагал репетитор за радиоаматерска намена. Прво снима а потоа автоматски да репродуцира. Секако со друго слично IC кое има поголем капацитет за меморирање.

Ме изненадува цената на овие IC кои може да се најдат на ebay, со оглед на тоа дека во минатото беа многу скапи. Вероватно не им е иста внатрешната архитектура на старите и новите IC од овој тип.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10858
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Дигитaлeн снимач на звук со ISD1420
« Reply #11 on: 05.05.2018, Saturday, 00:15:19 »
Зошто па да не им биде иста ;). Кај нас, се што не се мачка на леб е скапо... туку кажи среќа што сега не може да не лажат препродавачи кај нас, веднаш може да провериш која е цената на светскиот пазар (т.е. online) ;). Ако не ти е итно, нарачај си online и свиркај си 8).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."