Author Topic: C/ESR метар  (Read 9887 times)

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 789
Одг: C/ESR метар
« Reply #15 on: 22.08.2012, Wednesday, 16:35:03 »
Такви дисплеи има во Логинг, не знам цена.

Code: [Select]
http://www.logingel.com/products/product.aspx?id=62075
Code: [Select]
http://www.logingel.com/products/product.aspx?id=52998
« Last Edit: 22.08.2012, Wednesday, 21:52:21 by LordZi »
Жан

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: C/ESR метар
« Reply #16 on: 22.08.2012, Wednesday, 17:10:17 »
Ќе работи со било кој 2х16 дисплеј, без разлика дали се приклучоците од страна или од горе, само треба да се запази распоредот на изводите.
Исто така можно е да треба корекција на вредностите на R30 и R31 за различни дисплеи, пошто тие го одредуваат контрастот, најдобро е да се заменат со тример.
« Last Edit: 22.08.2012, Wednesday, 17:13:28 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Hahahaha

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 692
Одг: C/ESR метар
« Reply #17 on: 23.08.2012, Thursday, 12:01:56 »
Да не има некој што сака плочка, ќе правам за мене, па ако сака да му направам.

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: C/ESR метар
« Reply #18 on: 23.08.2012, Thursday, 13:00:18 »
Ај размисли вака. Кога веќе правиш еден комплет да направиш уште еден и за мене се разбира ако се договориме за цена и тоа се од тебе со се работа . Кутија не мора тоа би бил мој проблем .
Што имаш да пишеш пиши на лични пораки.
Благодарам
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline bore

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 72
 • Gender: Male
Одг: C/ESR метар
« Reply #19 on: 24.08.2012, Friday, 13:39:44 »
И јас сум заентресиран кога веќе правиш комплет да направиш уште еден и за мене се разбира ако се договориме за цена и тоа се од тебе со се работа . Кутија не мора тоа би бил мој проблем .
Што имаш да пишеш пиши на лични пораки.
Благодарам

Online Toma

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1177
 • Gender: Male
 • Дали доблеста ви е приоритет...
Одг: C/ESR метар
« Reply #20 on: 27.08.2012, Monday, 09:30:31 »
 Дали истиот C/ESR метар има заштита при мерење на неиспразнети електролити или истите пред мерење треба да се празни кога мерењето е директно на шасија или на случајно заборавен полн кондензатор?
Ако си ја сакате Македонија пишувајте со македонски правопис !
           Дијалектот негувајте го дома, никој не ви пречи ! ;D
Наместо со - Quote - одговарај со - REPLY -

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: C/ESR метар
« Reply #21 on: 27.08.2012, Monday, 15:57:26 »
Дали истиот C/ESR метар има заштита при мерење на неиспразнети електролити или истите пред мерење треба да се празни кога мерењето е директно на шасија или на случајно заборавен полн кондензатор?

Се разбира дека има ;). За тоа се диодите 1N4007 ;) (заокружени се на сликата). Со повеќето ESR метри (а верувам дека и со овој) може да се испитуваат кондензатори on-board бидејќи напонот кој се јавува на краевите на испитните шилци е еднаков со падот на напонот на диодите, односно околу 0.7V, што не може да оштети нитуедно коло околу кондензаторите ;). Сепак, треба да се потенцира дека попрецизни резултати се добиваат ако кондензаорите се мерат off-board бидејќи околните компоненти (вклучувајќи ги и околните кондензатори) ќе пречат во попрецизно одредување на овие две врендости (на пример, два кондензатори ставени паралелно на иста гранка, C/ESR метарот ќе ја измери капацитивноста и ESR-от на двата кондензатори врзани во паралела, не на секој посебно... исто така влијае и паразитната капацитивност на водовите и останатите компоненти на самата плоча).

« Last Edit: 27.08.2012, Monday, 15:59:02 by GigaWatt »
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: C/ESR метар
« Reply #22 on: 27.08.2012, Monday, 16:08:22 »
Мислам дека негде на таа руската страна од кај што е проектот прочитав дека мах. напон на испитните сонди е 100mV, па не ги отвара околните полупроводници, ама не сум сигурен за ова.
Иначе пробав да измерам неколку електролити директно на плочка, па после да ги вадам и пак да ги мерам, имаше некои 0,2оми разлика во покажувањето, ама ова треба да се провери со повеќе разни електролити, јас пробав само неколку и тоа сите од 100uF и иста серија.
« Last Edit: 21.11.2012, Wednesday, 19:41:21 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: C/ESR метар
« Reply #23 on: 03.11.2012, Saturday, 20:03:26 »
Ја има ли некој од емитер шемата за тој еср метар 2месец 2000година аналогниот со стрелка ај ако некој ја има и ако сака нека ја скенира и стави на форумот ги имам плочките на поклон ми ги дадоа пред 5 години сега ги најдов па сакам да го направам.Однапред благодарам

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: C/ESR метар
« Reply #24 on: 03.11.2012, Saturday, 20:12:07 »
Не може да се стави на форум, забрането е ставање шеми од емитер, пиши ми ПП, ќе ти ја пратам на мејл.
И во иднина вакви работи пишувај во секцијата Побарувања.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline jocko

 • Нов член
 • *
 • Posts: 47
Одг: C/ESR метар
« Reply #25 on: 27.11.2012, Tuesday, 21:50:36 »
Би сакал и јас една плочка па ако некој прави или ја има нека ми писе колку е цената да се договориме

Offline malkjos

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Одг: C/ESR метар
« Reply #26 on: 28.11.2012, Wednesday, 10:08:11 »
Дали можи некој да прати PDF од шемата и од ППК?
или пак со која програма се отвараат. Не ми се познати овие , јас работам во EAGLE.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: C/ESR метар
« Reply #27 on: 28.11.2012, Wednesday, 12:29:23 »
Не постојат ПДФ фајлови од плочката , само во sprint layout формат.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: C/ESR метар
« Reply #28 on: 28.11.2012, Wednesday, 14:05:32 »
Еве ги експортирани во PDF. Во JPG е зачуван распоредот на деловите на плочките ;). Димензиите на плочките се 1:1, може да ги импортираш PDF фајловите во CorelDRAW или некој друг векторски ориентиран програм ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2739
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: C/ESR метар
« Reply #29 on: 01.12.2012, Saturday, 17:37:48 »
Бидејќи прецизни SMD отпорници многу тешко се наоѓаат кај нас, еве и through-hole верзија на ППК од овој склоп, не сум ја изработил лично, но плочката според мои сознанија би требало да е исправна, ако ја направи некој или ако ја провери според шемата нека сподели искуство во темава. Исто така овде се користи LCD со „рамни“ приклучоци. Оваа верзија користи симетрично напојување +-5V, во прилог има и две верзии на ППК за напојувањето, едно класично со 7805/7905 и другото со NE555 и 7805.
« Last Edit: 01.12.2012, Saturday, 17:41:52 by LordZi »
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio