Author Topic: Покренување на степ мотори  (Read 1453 times)

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Покренување на степ мотори
« on: 23.10.2012, Tuesday, 16:51:26 »
Доста често се прашате дали некој степ мотор кој го имате е исправен или не ! Неколку од колегиве се интересираа како да ги проверат,па еве една шема која може да помогне.Треба само да одредите со инструмент кој изводи се заедно ,односно каков е распоредот на изводите на моторот,потоа еден блок конд. од 6,8 мФ и напојување 12 V наизменично од некое трафо.Еве ја шемата
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Покренување на степ мотори
« Reply #1 on: 23.10.2012, Tuesday, 17:23:37 »
Да, ама ова ќе функционира само кај двополни степ мотори, не и кај некои кои имаат повеќе од два пола.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Покренување на степ мотори
« Reply #2 on: 23.10.2012, Tuesday, 17:25:15 »
И со два пола ке го покренеш моторот да видиш дали воопшто работи 8)
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Покренување на степ мотори
« Reply #3 on: 23.10.2012, Tuesday, 17:26:47 »
Ќе сврти само многу малку од кругот :S. Можеби ако се придвижи врз база на инерција да функционира и со два, ама ова е точно само ако бројот на полови не е преголем (на пример, 3 или 4) и ако не „заглавува“ роторот на секој од половите.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9363
 • оптимист до крај!
Одг: Покренување на степ мотори
« Reply #4 on: 23.10.2012, Tuesday, 17:30:35 »
ОК! Можеш прво да пробаш два,па други два пола.а имаш опција со два кондензатори и четири пола да вртиш.Ова е сепак само за проба, а никако систем за да го погониш степ моторот и да работиш со него.Само за брза проверка.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 10856
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Покренување на степ мотори
« Reply #5 on: 23.10.2012, Tuesday, 17:45:41 »
ОК! Можеш прво да пробаш два,па други два пола.

Добро, да, така може да работи ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."