Author Topic: Направи сам VGA to TV конвертор  (Read 4025 times)

Offline IckoPink

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
Направи сам VGA to TV конвертор
« on: 02.12.2012, Sunday, 16:35:26 »
     Дали некој размислувал како да се направи конектор со кој би мозело да се приклуци ЛАП ТОП на видео влез на ТВ Или ако некој го има направено нека даде некои инструкции
« Last Edit: 02.12.2012, Sunday, 16:43:11 by LordZi »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи САМ
« Reply #1 on: 02.12.2012, Sunday, 16:51:00 »
Топлата вода е одамна измислена ;D Секој понов ТВ ( освен оние од бивша ЈУ) има некаков приклучок за видео и аудио сигнал ( скарт,чинч или друг тип).Сите понови PC или лап топ компјутери  имаат  S-video, compozit,VGA,HDMI излези со кои може секој постар или понов  ТВ апарат да се приклучи.И најефтините графички како GT 210 (чини околу 1700 ден) има HDMI излез,па ако немаш таков приклучок на постар компјутер,само смени ја графичката и на секој понов плазма,ЛЦД или сличен *рамен* ТВ апарат можеш да пренесеш слика и тон од твојот компјутер.За постарите ТВ апарати порано се користеа ТВ сендери и модулатори ама со развој на кабловската телевизија некои канали се покриени,па треба да се помачиш да бараш празен простор.Имаш веке и адаптери кои од УСБ вадат VGA па на еден лап топ можеш преку вакви адаптери да извадиш видео сигнал за 2,3,4 или не знам колку ТВ апарати ( колку УСБ порти имаш!) ;D ;D ;D ;D ;D
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline IckoPink

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #2 on: 02.12.2012, Sunday, 17:12:29 »
    Сето тоа е во ред и добро ми е познато али кога сам ке направиш модулатор или конвентор е друго а би го користен и за други примени затоа сакам сам да го правам ме интересира на кој начин ги претвора РГБ сигналите сакам малку подетално да навлезам. Ти благодарам на одговорот ;D ;D ;D

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6236
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #3 on: 02.12.2012, Sunday, 17:20:21 »
Дали некој направил од TV to VGA ? Под TV мислам на композитен видео сигнал.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #4 on: 02.12.2012, Sunday, 17:20:47 »
Колега, тоа е исто како сега да сакаш да направиш АМИГА компјутер,а веке за 50ЕУ имаш Р4.Самата конструкција од VGA (заборави го тоа RGB ! ;D) да добиеш видео сигнал до TV апарат ке те чини  прилично повеке отколку да си купиш соодветен кабел.И на крај - ако извадиш сигнал од VGA каков би бил приклучокот на ТВ апаратот ( или сакаш само од РС да емитираш телевизија)? 8)

Споено мислење: 02.12.2012, Sunday, 17:27:51
Dx-er не знам за што би служел VGA сигнал добиен од ТВ? Обично VGA сигнал оди со конверзија на S- video, SCART,....,а не гледам зошто би сакал VGA да носиш на ТВ апарат? Сликата е многу поквалитетна од S/ HDMI излезот кон ТВ .
« Last Edit: 02.12.2012, Sunday, 17:27:51 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

ggoce

 • Guest
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #5 on: 02.12.2012, Sunday, 17:38:38 »
Code: [Select]
http://www.emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=3863Во обој број би требало да го има тоа што го тражеш.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #6 on: 02.12.2012, Sunday, 17:42:39 »
УСБ то видео /VGA чини едвај 200 денари
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6236
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #7 on: 02.12.2012, Sunday, 17:57:59 »
Dx-er не знам за што би служел VGA сигнал добиен од ТВ? Обично VGA сигнал оди со конверзија на S- video, SCART,....,а не гледам зошто би сакал VGA да носиш на ТВ апарат? Сликата е многу поквалитетна од S/ HDMI излезот кон ТВ .
да поврзам DVD плеер со CRT компјутерски монитор
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #8 on: 02.12.2012, Sunday, 18:07:57 »
Тоа би била покомплексна работа,а никогаш не ми требало лично да ја направам.Еве шеми од VGA to video, или ова од VGA на SCART

Споено мислење: [time]02 Декември 2012, 18:16:49[/time]
Имаш вакви конвертори од видео на VGA  и се користат зa маливе CCD kaмери да пренесат видео синал на монитор ( видео-контрола) и чинат околу  200-250 ден. Имааш со чинч или  бајонет приклучок LNB   сеедно,ама звук не пренесуваат  ;D 8)
« Last Edit: 02.12.2012, Sunday, 18:18:25 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #9 on: 03.12.2012, Monday, 17:20:43 »
УСБ то видео /VGA чини едвај 200 денари

Како мислиш USB to VGA?
Од УСБ портот зема ВГА сигнал?
Life is too short to remove USB safely ..

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #10 on: 03.12.2012, Monday, 20:24:30 »
Да ,од USB ти дава VGA излез.Конекторот бара драјвер
« Last Edit: 03.12.2012, Monday, 20:37:52 by batka »
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline Pance24

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 102
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #11 on: 28.12.2012, Friday, 17:46:23 »
Да ,од USB ти дава VGA излез.Конекторот бара драјвер
Batka овоа ти е за само видео рекординг а не за лајв видео. значи можеш само да донесеш сигнал само за снимање а не за да гледаш у живо :D . Дечкото сакал мониторот од компјутерот  да го поврзе со ДВД плеер како што го сфатив јас.

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #12 on: 28.12.2012, Friday, 21:30:43 »
Панче,што би рекол еден колега -* во грешка си!* ;D  Дечково вели* Дали некој размислувал како да се направи конектор со кој би мозело да се приклуци ЛАП ТОП на видео влез на ТВ Или ако некој го има направено нека даде некои инструкции*Значи нешто бара,не знае да објасни што - ама,јас ова уредче го наведов како пример како се може да се добие видео сигнал( во случајот ВГА) од УСБ порт.И тоа не за рекординг,ами за класичен видео пренос во *лајв*.Овие гаџети ги продаваа евтино поради тоа што никој не знаеше што како се користат,дури оти и драјвери требаат,а ги имаше една македонска фирма на * тони*.Тие доаѓаа со уреди кои се набавија за одредена категорија корисници,ама баткиве ги извадиле и ги продаваа безмалку џабе! ;D ;D Имам уште десетина парчиња кои ги користам или делам по потреба,а се згодни кога ке ти рикне ЛЦД екранот на лап топ ,графичка или за врзување на два или три монитора на еден уред.Иначе ,одлични се за приклучување на компјутер на ЛЦД проектор.Значи,точно е дека дечково не објасни до крај,ама со обзир дека скоро сите понови ЛЦД/плазма/ЛЕД и други форми на ТВ апарати имаат ВГА порт ова опција е добра. Впрочем,уредот го има и на е-беј.
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.

Offline goran_elektro

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 191
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #13 on: 29.12.2012, Saturday, 09:38:49 »
Ке може ли некој да ми ги каже вредностите на отпорниците и на кондензаторот на првата шема објавена од батка зошто не се гледаат баш најдобро :) :)
П.С и на која страна е плусот на кондензаторот одкај 3-те отпорници или од кај 2-та отпорници ???
« Last Edit: 29.12.2012, Saturday, 09:42:25 by goran_elektro »

Offline batka

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9351
 • оптимист до крај!
Одг: Направи сам VGA to TV конвертор
« Reply #14 on: 29.12.2012, Saturday, 09:44:23 »
Одозгора па надолу,во оми

390 ,20,120,100,150.2x470 i 10 mF елко
Понекогаш неуспехот е голем напредок,особено ако сте ја уочиле причината за вашиот неуспех.Успех е ако направената грешка никогаш повеке не ја повторите,..Немој да помислуваш никогаш дека се знаеш- секогаш ке се најде некој да те подучи.За жал,во Македонија има премногу приврзаници на Марфи.